ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ηρώ Διώτη: «ΥΠΑΑΤ, ΕΒΖ και ΑΤΕ υπαίτιοι για το μαρασμό της τευτλοκαλλιέργειας»

«Προφανώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζει σε …άλλη χώρα, όταν υποστηρίζει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, μαζί με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη στήριξη της τευτλοπαραγωγής, αφού το μόνο που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα είναι ο περιορισμός της φετινής σποράς σε 60.000 στρέμματα - αφού οι τευτλοπαραγωγοί, παρά τα πενιχρά κίνητρα, δεν έδειξαν να πείθονται ότι υπάρχει μέλλον για την ΕΒΖ - και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λουκέτα στα ζαχαρουργεία σε Σέρρες και Ορεστιάδα».
Αυτό σχολίασε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή την απάντηση του υφυπ. ΑΑΤ Γ. Κουτσούκου, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει με τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια και την ΕΒΖ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες έως σήμερα: «1. Αποφάσισε την ένταξη σε «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων, μέσω του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Άξονα 5. Ήδη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση διεξαγωγής εμπειρογνωμοσύνης (κανονιστική απαίτηση), για να προσδιορισθεί η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εμπειρογνωμοσύνης, θα προωθηθεί η σχετική τροποποίηση του ΠΑΑ 2007-2013, έτσι ώστε οι τευτλοπαραγωγοί να ενταχθούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση την καλλιεργητική περίοδο του 2012. […] 3. Παρέχει προς την ΕΒΖ, αλλά και τους τευτλοκαλλιεργητές, τεχνική στήριξη σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα τους. 4. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την νέα ΚΑΠ, έχει εντάξει στη διαπραγματευτική του στρατηγική τη διεύρυνση της στήριξης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του τομέα. Η ΕΒΖ, με απόφαση του Δ.Σ., αποφάσισε την ίδια τιμολογιακή πολιτική με αυτήν του 2010. Τονίζεται ότι η ΕΒΖ επιδιώκει τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με στόχο την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης και για το λόγο αυτό προχώρησε σε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής των τευτλοπαραγωγών».
Μεταξύ άλλων, η βουλευτής επεσήμανε: «Οι τευτλοπαραγωγοί, όπως είχαμε αναφέρει και στην ερώτησή μας, έχουν καταθέσει συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων, που όμως δεν έχει ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους. Οπότε, ο μόνος υπεύθυνος για τη μη επίτευξη του στόχου της εθνικής ποσόστωσης είναι το ΥΠΑΑΤ και η ΕΒΖ, αλλά και η Αγροτική Τράπεζα, που πλέον απεμπλέκεται από τις εταιρίες μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Το ενδεχόμενο κλείσιμο των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ολόκληρης της Κεντρικής κι Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το ΥΠΑΑΤ θα είναι υπόλογο στους εργαζομένους και τους παραγωγούς αυτών των περιοχών εάν πραγματωθεί αυτό το ενδεχόμενο».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΩΝ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ ΚΥΦΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ???
ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 45 ΟΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!