ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

παράνομες οι απολύσεις στον "Αγγελιοφόρο"

Κατέπεσε στο δικαστήριο το σύνολο των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε η εργοδοσία της εφημερίδας Αγγελιοφόρος για να δικαιολογήσει τις παράνομες, όπως αποδεικνύεται πλέον, απολύσεις εργαζομένων.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ και πραγματοποιήθηκε χθες ήταν παράνομη αποκλειστικώς για τυπικούς λόγους: κατά την δικαστική απόφαση, επειδή η Παρασκευή 29/4 θεωρείται εκ μεταφοράς αργία για τις ημερήσιες εφημερίδες, δεν τηρήθηκε η προθεσμία που ο νόμος επιβάλει για να ειδοποιηθεί ο εργοδότης σχετικά με την προκήρυξη της κινητοποίησης.
Επί της ουσίας όμως, στην ίδια απόφαση κρίνεται ότι:
· Παρανόμως απολύθηκαν οι συντάκτες που απασχολούνταν στην εφημερίδα.
· Ο ισχυρισμός της επιχείρησης για το ύψος της προβλεπόμενης κατά το 2011 οικονομικής ζημίας είναι ατεκμηρίωτος.
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης παραμένει πιστή στις αρχές του διαλόγου, τον οποίο θεωρεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιλύονται προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό καλεί την ΕΒΕ ΑΕ:
· Να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις και να απόσχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, η οποία θα διαταράξει περαιτέρω το εργασιακό κλίμα.
· Να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που υπέγραψε και να εγκαταλείψει κάθε τακτική που εξαντλεί οριστικά το όποιο απόθεμα αξιοπιστίας της επιχείρησης είχε επί χρόνια συσσωρευτεί στο παρελθόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ:
· Προειδοποιεί την εργοδοσία ότι με την τακτική που επιλέγει επιδιώκει –χωρίς αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται– ένα ελάχιστο όφελος και απεμπολεί ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης: τη δυνατότητα ειλικρινούς και καλοπροαίρετου διαλόγου με την Ένωση Συντακτών, την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και την εργασιακή ειρήνη.
· Απευθύνεται στον πρόεδρο της διοίκησης Αλέξανδρο Μπακατσέλο και τον προτρέπει να αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του καλού κλίματος που ο ίδιος παραδοσιακά επιδίωκε να διατηρείται στην επιχείρηση.
· Δηλώνει ότι θα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για τα πρόσωπα με τα οποία θα θεωρεί εφικτό να συνομιλεί για θέματα της επιχείρησης στο μέλλον.
· Επιφυλάσσεται να ορίσει, όπως επιτρέπει η συμφωνία που υπογράφτηκε με την επιχείρηση αλλά και η δικαστική απόφαση, ορκωτούς ελεγκτές για να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΒΕ ΑΕ στους εργαζομένους για να καταρτιστεί η μεταξύ τους συμφωνία.
· Σε περίπτωση που η διοίκηση της ΕΒΕ επιλέξει τη σύγκρουση ή επιχειρήσει να κάνει πράξη τις απειλές της για νέες απολύσεις, η ΕΣΗΕΜ-Θ διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να απαντήσει με κάθε δυνατό μέσο και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.