Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιαπωνία επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τo επιχείρημα ότι η τεχνολογία, ακόμη και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, δεν μπορεί να μηδενίσει τον κίνδυνο από φυσική καταστροφή ή από ανθρώπινο λάθος.
Αυτήν την χρονική στιγμή η εταιρεία ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε οργάνωσε ταξίδι στη Φινλανδία, «για να ενημερωθεί η ελληνική αποστολή για τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και εκχύλισης χρυσού που είναι απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την επιτυχή συνύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρόσκλησή της.
Πιστεύουμε βέβαια ότι οι φιλοξενούμενοι της εταιρείας γνωρίζουν ότι το αν μια δραστηριότητα είναι συμβατή με το περιβάλλον δεν είναι ορατό από έναν επισκέπτη όσο υποψιασμένος κι αν είναι αυτός. Δεν είναι επίσης ορατοί ούτε οι μελλοντικοί σεισμοί ούτε οι θεομηνίες ούτε τα πιθανά ανθρώπινα λάθη ούτε οι αστοχίες κατασκευής. Δυστυχώς δεν είναι αντιληπτό ούτε το κυάνιο, ούτε το πώς θα συμπεριφερθούν οι λίμνες των τελμάτων και οι κρατήρες μετά από πενήντα και παραπάνω χρόνια. Δεν είναι δηλαδή σήμερα ορατή η βαριά κληρονομιά κινδύνων που θα αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι, η μακρινή και παγωμένη Kittila της Φινλανδίας καμία σχέση δεν έχει με την περιοχή μας μιας και:
§ Ο δήμος της Kittila παρουσιάζει σε σχέση με το δήμο Αλεξανδρούπολης τεράστια πληθυσμιακή ανομοιότητα, αφού ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει συνολική έκταση 1217 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 65895 κατοίκους, δηλαδή 54,14 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ ο δήμος της Kittila της Λαπωνίας έχει έκταση 8263 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 6132 κατοίκους, δηλαδή μόλις 0,76 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο
§ Στην Kittila της Φινλανδίας, από τη συνολική έκταση των 8263 τετραγωνικών χιλιομέτρων τα 168,71 καλύπτονται με νερά (λίμνες – ποτάμια). Έχει συνεπώς άφθονα ύδατα που είναι απαραίτητα για την κατ’ εξοχήν υδροβόρα πολτοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων με κυάνιο, ενώ στην περιοχή Περάματος έχουμε τον ημίξηρο βιοκλιματικό όροφο που έχει περιορισμένα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
§ Στην Kittila της ασεισμικής Λαπωνίας που είναι καλυμμένη με χιόνι 175 με 225 μέρες το χρόνο, ο πιο θερμός μήνας ο Ιούλιος, έχει μέση θερμοκρασία μόλις 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αλεξανδρούπολη της σεισμογενούς Ελλάδας με το θερμομεσογειακό χαρακτήρα βιοκλίματος έχουμε πολύ πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που ξεπερνούν τους 25 – 30 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνουμε ότι το υδροκυάνιο έχει σημείο βρασμού τους 25 βαθμούς Κελσίου, και κατά συνέπεια θα εξατμίζεται για επτά (7) μήνες τουλάχιστον το χρόνο, και υγροποιημένο θα επιστρέφει στη γη για να εισαχθεί στον τροφικό μας κύκλο. Αυτά τα θανατηφόρα για τη φύση φαινόμενα – αποτελέσματα από τη χρήση του κυανίου δεν μπορούν να συμβούν στην αρκτική Λαπωνία.
Ακόμη θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι πολύ πιθανόν κάποιοι άλλοι «εκδρομείς» να επισκέφτηκαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima όταν όλα λειτουργούσαν ρολόι και να μετέφεραν στην πατρίδα τους τις ωραίες τους εντυπώσεις για να πείσουν τους συμπατριώτες τους για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στον τόπο τους.
Η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων
2 σχόλια:
Καλό Μήνα!
μήπως γίνατε και Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων και των Πυρηνικών Εργοστασίων τώρα;
Φτάνει πιά ρε παιδιά, έλεος! Υποτιμάτε την νοημοσύνη μας με τα πολιτικά σας παιχνίδια. Ποιοί είστε εσείς τέλος πάντων που τα ξέρετε όλα; Κατ’ αρχάς δεν είστε νόμιμα κατωχυρωμένος σύλλογος (ούτε κάν αυτό) και δηλώνετε ότι εκφράζετε την τοπική κοινωνία με το έτσι θέλω (με την λογική του ότι στην Ελλάδα ο,τι δηλώσεις είσαι). Κάποιος πρέπει να σας πεί οτι οι πρακτικές σας είναι πλέον άκαιρες, άτοπες και άκυρες και δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες αυτού του τόπου. Κουκουλώνετε τον δημοκρατικό διάλογο και την κοινή λογική. Αν θέλετε να προσφέρετε έχουμε δεκάδες περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή που περιμένουν λύση, αλλά μόνο λόγια και συγκαλύψεις λαμβάνουν τόσα χρόνια.
Τι σχέση έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας με το χρυσωρυχείο στο Πέραμα;! Τα έχετε μπερδέψει λίγο. Μέχρι να γίνει το τσουνάμι δεν μιλούσε κανένας για τα πυρηνικά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη και για τα σχέδια για καινούργια. Τώρα ξαφνικά τα θυμηθήκαμε. Και φυσικά με την «λογική» σας, εάν γίνει μία οποιαδήποτε φυσική καταστροφή οι ζημιές θα αποδοθούν έτσι απόλυτα στον εργολάβο, στην τεχνολογία κλπ χωρίς να εξετάσουμε καμία άλλη παράμετρο. Με δυο λόγια, γιατί να γεννιόμαστε αφού υπάρχει το ρίσκο του θανάτου;…
Αυτά που μεταφέρουν οι επισκέπτες του χρυσωρυχείου στο Κίττιλα της Φινλανδίας είναι πολύ καλές εντυπώσεις γιατί αυτά είδαν. Και αυτά είδαν γιατί πολύ απλά όλα δουλεύουν μια χαρά εκεί. Μπορεί να σας στεναχωρεί η αλήθεια, αλλά δεν θα πούν ψέμματα για αυτά που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια. Προτιμήσατε να μην πάτε όμως έτσι δεν έχετε τώρα αντίλογο και επιχειρήματα. Και αν δεν πείθεστε για την ασφαλή λειτουργία του μεταλλείου, τότε σκεφτείτε ότι αν υπήρχε μόλυνση θα είχε καταστραφεί και η τουριστική κίνηση της περιοχής, η οποία έχει σταθερά ανοδική ανάπτυξη. Το χρυσωρυχείο εκεί είναι διαφήμιση για την περιοχή και βοηθάει την τουριστική κίνηση. Όλα τα άλλα που λέτε τα ξεπερνάει η τεχνολογία και η αυονόητη τήρηση των νόμων. Μην εστιάζετε εκεί που σας συμφέρει προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Φυσικά και οι κλιματολογικές συνθήκες διαφέρουν με την Ελλάδα για τους περισσότερους μήνες. Αλλα και στο Πέραμα θα πέσει το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν, όπως και στην Λαπωνία έχει και εκεί καλοκαίρι για 3 μήνες. Η θερμοκρασία όμως -και εδώ αποκαλύπτεται το κόλπο σας- δεν έχει καμμία σημασία γιατι η εξάτμιση του υδροκυανίου (HCN) που όταν είναι ελεύθερο εξατμίζεται στους 25 βαθμούς, εξαρτάται και ρυθμίζεται από την τιμή του pH, το οποίο εάν διατηρείς σε τιμές από 8 και πάνω, δεν γίνεται εξάτμιση. Ρωτήστε οποιονδήποτε σχετικό για επαλήθευση. Μην λέμε ό,τι θέλουμε όμως. Όλα τα σενάρια σας για εισαγωγή του κυανίου στον τροφικό κύκλο είναι άϋλα καθώς το κυάνιο καταστρέφεται πριν εναποτεθεί στον χώρο απόθεσης αφυγραμμένου τέλματος (δεν έχει κάν λίμνη τελμάτων στο Πέραμα).
(συνεχίζεται)
(συνέχεια...)
Μία απλή ενημέρωση για τις παραμέτρους του έργου από την παρούσα εταιρία στο Πέραμα θα σας διαφωτίσει, όπως και τόσους συμπολίτες μας που θέλουν να ενημερωθούν με στοιχεία. Σε δεύτερο χρόνο όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να ελεγθούν για την εγγυρότητα τους από έγγυρους επιστήμονες και από τα δικά μας πανεπιστήμια. Διαθέτουμε και υπεύθυνους και αδιαφθορους ανθρώπους μέσα σ’αυτά τα ιδρύματα.
Κατ΄επέκταση ας σκεφτούμε λίγο ότι αυτά που λέτε αποδέχονται την μη τήρηση των νόμων και την άρνηση για οποιαδήποτε ανάπτυξη ως πάγια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Δεν πολεμήσατε ποτέ (και ούτε πρόκειται) την ρίζα του κακού γιατί υπάρχει αλληλοεξάρτηση και συνενοχή. Δεν προωθείτε την ανάπτυξη σε καμία της μορφή και εκφράζετε στείρες κομματικές απόψεις που δεν έχουν προσφέρει ουτε και πρόκειτε τίποτα, παρά μόνο το σχέσεις αλληλοεξάρτησης. Διαιωνίζετε τον σκοταδισμό και την υποκρισία, στερώντας έτσι από τις επόμενες γενιές να αναπτυχθούν αξιοκρατικά σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον με πολλά προβλήματα.
Σας προτείνω, όποιοι και αν είστε, να συσπειρωθείτε με άλλους φορείς του Δήμου και να απαιτήσετε διαφανή ενημέρωση, να παλέψετε για να δημιουργηθούν επιτροπές και μηχανισμοί ελέγχου γιατι εάν γίνει μια τέτοια επένδυση στον τόπο μας πρέπει να δουλέψουν αρμόδια και καταρτισμένα άτομα για την παρακολούθηση της λειτουργίας του και για την μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων και αρωγών από αυτό. Κατ’ επέκταση θα ήταν επιπρόσθετο κέρδος εάν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που επεμβαίνει στο περιβάλλον μας (σχεδόν όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες δηλαδή), είμαστε εξοπλισμένοι να την παρακολουθούμε και να εξασφαλίζουμε την ασφαλή της λειτουργία.
Φυσικά κατανοώ ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στις προθέσεις και τον τρόπο σκεψης σας, αλλά πάντα είναι καλό να φυτεύουμε σπόρους θετικής σκέψης και ενέργειας.
Διαπροσωπική επιτροπή κατά της υποκρισίας
Ι.Ι.
«Η κοινή λογική ξεπερνάει κάθε σας μεθοδευμένη επιδίωξη παραπλάνησης του κόσμου για δικά σας συμφέροντα»
Δημοσίευση σχολίου