ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ερώτηση Τσιαούση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  εξαγωγικές επιχειρήσεις.
    Στην  Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων μοιάζει να αποτελεί το σίγουρο μονοπάτι για όσες επιχειρήσεις θέλουν να εδραιώσουν τη θέση τους για τη μετά την κρίση εποχή και για να μπορέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία να παραγάγει καρπούς, απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον με λιγότερους φόρους, με λιγότερη γραφειοκρατία, με πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, με απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας. Το θέμα όμως του παγώματος των επιστροφών ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις συνιστά καίριο πλήγμα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και απειλή της ίδιας της βιωσιμότητάς τους. Και αυτό γιατί έρχεται να προστεθεί στην ήδη μειωμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στη τραπεζική ασφυξία και στις συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, πλήττοντας τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της περιφέρειας με δυσμενέστατες συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία και στην απασχόληση.
Ειδικά  το θέμα των καθυστερούμενων επιστροφών ΦΠΑ, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που αφορούν και την πλειοψηφία των δικαιούχων των συνολικά 5,4 δις ευρώ των επιστροφών, όπως προβλέπεται και από το Προϋπολογισμό. Η μη έγκαιρη καταβολή τους αποστερεί δυναμική από την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ρευστότητα από την ελληνική αγορά, ενώ τελικά αποβαίνει εις βάρος του Δημοσίου σε ότι αφορά την είσπραξη φόρων και εισφορών, αφού μειώνει συνολικά τη δραστηριότητα από τον πρωτογενή τομέα ως και τις υπηρεσίες. 
Επιτακτική ανάγκη αποτελεί η στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως μόνη διέξοδο από την κρίση, η οποία όμως υπονομεύεται από μέτρα όπως η αναστολή επιστροφών ΦΠΑ. Το πρόβλημα βρίσκεται σε οριακό πλέον επίπεδο και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, παρά την χρήση από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής (ΕΔΔΑ) από το ΦΠΑ, αφενός διότι αυτό δεν καλύπτει όλες τις δαπάνες των επιχειρήσεων και αφετέρου διότι και οι προμηθευτές εξαγωγικών επιχειρήσεων έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να δέχονται ΕΔΔΑ από τους πελάτες τους εξαγωγείς, καθώς έτσι δυσχεραίνεται η δική τους χρηματοοικονομική ρευστότητα. Διότι μειώνονται εμμέσως τα κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε πηγές χρηματοδότησης με υψηλό επιτόκιο δανεισμού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε διακοπή των εργασιών τους.
Παράλληλα σημαντικές καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων καθώς και στην επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας προς τις επιχειρήσεις της Θράκης. Επιπλέον, πέρα από τις συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι τελευταίες αιφνιδιάζονται από φορολογικά μέτρα όπως έγινε πρόσφατα με το Ν. 3842/10 και την ΑΥΟ ΔΟΣ Α 11500236/09.11.10 βάσει των οποίων χώρες όπως η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία εντάσσονται στα καθεστώτα των μη συνεργάσιμων κρατών και των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των δαπανών, που αφορούν συναλλαγές με τις χώρες αυτές ως δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα ή από το φορολογητέο εισόδημά τους.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις αυτές, αντίθετα με εκείνες που πραγματοποιούν περιστασιακές εξαγωγές, έχουν αναπτύξει συστηματική και κατά κανόνα αξιόπιστη εξαγωγική δραστηριότητα και έχουν επανειλημμένα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, στερούνται όμως της δυνατότητας συμψηφισμού ΦΠΑ, επομένως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επιστροφών». 
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
·        Προτίθεστε να προβείτε σε αποτελεσματικές ενέργειες, ώστε οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία περιορίζει την ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τις στερεί από την απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους ρευστότητα, να ξεπεραστεί άμεσα;
·        Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επανεξεταστεί το σύστημα επιστροφών ΦΠΑ και συμψηφισμών χρεών από και προς το Δημόσιο, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
·        Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου ο ΦΠΑ να επιστρέφεται κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που έχουν σχεδόν αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα (ποσοστό εξαγωγών επί του κύκλου εργασιών προς προσδιορισμό);
·        Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τη διαδικασία ελέγχου από τις ΔΟΥ, για όσες περιπτώσεις εξαγωγικών επιχειρήσεων προβλέπεται επιστροφή ποσού, ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα;