ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

η ΕΒΖ στη βουλή, με ερώτηση του Συνασπισμού

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Λουκέτα ετοιμάζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για Σέρρες και Ορεστιάδα
Η διοίκηση της κρατικής ΕΒΖ ετοιμάζεται να βάλει άμεσα λουκέτο στα δύο εργοστάσιά της στη Βόρειο Ελλάδα, οδηγώντας στην ανεργία 164 εργαζόμενους. Μετά από μια σειρά λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών, τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους. Οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα θεωρώντας ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα μετά και το απογοητευτικό 2010 που θεωρήθηκε και η χειρότερα χρονιά της δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, με τεύτλα σπάρθηκε φέτος μόλις το 1/3 των στρεμμάτων από το στόχο που είχε τεθεί, με απόδοση μόλις το 1/5 της εθνικής ποσόστωσης. Επομένως, η υπολειπόμενη ποσότητα θα παραχθεί εκτός Ελλάδας σε Γαλλία και Γερμανία για λογαριασμό της ΕΒΖ.
Έτσι, η περιορισμένη σπορά τεύτλων θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Σερρών και Ορεστιάδας και μετατρέπει την ΕΒΖ από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής.
Επίσης, σε καλλιεργητές και τοπικούς φορείς προκαλεί επιπλέον ανησυχία η προσπάθεια της ΑΤΕ να πουλήσει το ποσοστό της που ανέρχεται στο 82%, ενώ όρισε μάλιστα σύμβολο την Eurobank προκειμένου να αποτιμήσει την αξία της εταιρείας.

Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα προλάβει το κλείσιμο των εργοστασίων, πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και με ποια κίνητρα θα συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια στα επιθυμητά επίπεδα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου