ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

μαϊμού εφοριακοί σε Αλεξανδρούπολη και Δράμα

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με αφορμή πρόσφατα περιστατικά εμφανίσεως ατόμων στους Νομούς Δράμας και Αλεξανδρούπολης, που υποδυόταν τους εφοριακούς και με διάφορα προσχήματα, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά από ηλικιωμένους με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν επιθυμεί να σας κάνει κοινωνούς των κάτωθι χρήσιμων συμβουλών
Συμβουλές για την ασφάλεια των ηλικιωμένων

Ø Μη πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

Ø Αν σας χτυπήσουν το κουδούνι, μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.

Ø Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα και προφύλαξη οποιοδήποτε άγνωστο άτομο θα συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας.

Ø Σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις, μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε να επιδεικνύετε ψύχραιμη συμπεριφορά.

Ø Πριν βγείτε, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα (κλειδωμένα).

Ø Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας και ανοιχτή πρόσκληση για επισκεπτήριο στους διαρρήκτες. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον «ποντικό» στην αναρρίχηση του.

Ø Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.

Ø Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι θυρίδες είναι σημαντικό μέσο προστασίας.

Ø Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας, ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

Ø Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

Ø Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, στενών συγγενών κ.α).

Ø Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντα κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

Ø Να έχετε πάντοτε τεταμένη την προσοχή σας και ιδίως, όταν αντιλαμβάνεσθε ότι προσεγγίζουν προς το μέρος σας δίκυκλα.

Ø Μη διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.

Ø Εάν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε την τσάντα σας, αφήστε τη, σκεπτόμενοι ότι η σωματική σας ακεραιότητα και η υγεία σας προέχουν.

Ø Προστατέψτε ιδιαίτερα τις τσάντες και τα πορτοφόλια, σε χώρους με συνωστισμό, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων, αστικά λεωφορεία, λαϊκές αγορές, καταστήματα με πολύ κόσμο, κεντρικούς δρόμους αγοράς κλπ.

Ø Ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία στον αριθμό «100», αναφέροντας πρώτα, αν χρειάζεστε επείγουσα βοήθεια, τον τόπο τέλεσης (διεύθυνση), τον χρόνο τέλεσης, τα χαρακτηριστικά των δραστών και το μέσον διαφυγής τους, εφόσον τα δύο τελευταία υπέπεσαν στην αντίληψή σας (αριθμός δραστών, φύλο, σωματότυπος, περιγραφή ένδυσης, στοιχεία μέσου διαφυγής) και κατόπιν τον τρόπο δράσης τους, τα κλαπέντα είδη ή άλλες πληροφορίες δευτερεύουσας σημασίας.

Ø Κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική σας σύνδεση (σταθερό ή κινητό), για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες, µέχρι να φθάσει η Αστυνομία.

Ø Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση και διατηρήστε ανέπαφα τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.

Ø Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε παρόμοιες περιπτώσεις και να μην εμπιστεύεστε με ευκολία άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι ή εκπρόσωποι Υπηρεσιών - Επιχειρήσεων - Χρηματοπιστωτικών εταιρειών, κλπ, χωρίς να διαθέτουν τις νόμιμες διαπιστεύσεις,

Ø Σε περίπτωση που αντιληφθείτε παρόμοια περιστατικά αλλού να ενημερώνετε αμέσως και επιτόπου τηλεφωνικά την Αστυνομία, καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό «100» .

Ø Καταβάλετε κάθε προσπάθεια να διατηρήσετε την αυτοδυναμία σας, να είστε υπεύθυνος/η για τις προσωπικές σας ανάγκες, να έχετε προσωπική επαφή με τον γιατρό σας, τον φαρμακοποιό σας κ.λπ.

Ø Διατηρείστε επαφή με άλλους ηλικιωμένους της οικογένειάς σας και της περιοχής σας

Ø Ανοίγετε ο ίδιος/α την αλληλογραφία σας.

Ø Κρατάτε τα πράγματα σας τακτοποιημένα και οργανωμένα και ενημερώστε τους άλλους για το πού τα τοποθετείτε.

Ø Ενημερωθείτε για την οικονομική σας κατάσταση και πώς να διαχειρίζεστε την περιουσία σας και αποφασίστε ποιος θα αναλάβει στη θέση σας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ø Μην συμφωνήσετε να δώσετε τα χρήματά σας ή την περιουσία σας σε κάποιον που θα σας φροντίζει χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο ή ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε.

Ø Μην αφήνετε ποτέ κανένα να μπει στο σπίτι σας, εκτός εάν ξέρετε ποιος ή ποια είναι.

Ø Έχετε πάντοτε επάνω σας καρτελάκια με τον αριθμό τηλεφώνου προσώπων εμπιστοσύνης σας που μπορούν να ειδοποιηθούν εάν σας συμβεί κάτι, δηλ. σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης κάποια ιατρικά έγγραφα για τις τυχόν ιδιαίτερες παθήσεις σας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με αφορμή πρόσφατα περιστατικά εμφανίσεως ατόμων στους Νομούς Δράμας και Αλεξανδρούπολης...

Νομός Αλεξανδρούπολης ??????!!!!!