ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης στη Σαμοθράκη

Ανανεωτική ιατρική κίνηση
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με προβλήματα υποδομών υγείας στην Καμαριώτισσα και γενικότερα στη Σαμοθράκη, δηλώνουμε τα εξής:
Τα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Σαμοθράκης, εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: α) προβλήματα υποδομών β) προβλήματα στελέχωσης των μονάδων υγείας του νησιού.
Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν τα προβλήματα στο Περιφ. Ιατρείο της Καμαριώτισσας και στο Περιφ. Ιατρείο - Κέντρο Υγείας της Χώρας. Αυτά πρέπει
άμεσα να αποκατασταθούν και οι αρμόδιοι φορείς να παρέμβουν χωρίς καθυστέρηση. Όσον αφορά την ανέγερση στη Χώρα πολυδύναμου ιατρείου, σύμφωνα με την πρόσφατη πρωθυπουργική εξαγγελία, τονίζουμε πως κάθε βελτίωση των υποδομών υγείας είναι θετική και σημαντική, όμως δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων.
Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων, η στελέχωση των μονάδων υγείας του νησιού, είναι το μείζον πρόβλημα, το οποίο οξύνεται από την έλλειψη τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη. Εκεί πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειες όλων των φορέων. Να γίνει η κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρικού – νοσηλευτικού – παραϊατρικού και άλλου προσωπικού, αλλά και να δημιουργηθούν και νέες θέσεις σε ένα νέο Οργανισμό. Πώς θα γίνει αυτό;
Με την παροχή κινήτρων ικανών να προσελκύσουν προσωπικό όλων των παραπάνω κατηγοριών στο νησί. Κίνητρα οικονομικά, επιστημονικά, επαγγελματικά. Είναι επιβεβλημένο να μετατραπεί άμεσα το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ. στα «χαρτιά» ακόμη !) Σαμοθράκης, σε άγονο τύπου Α. Επίσης να επαναχαρακτηριστεί ως άγονο το Περιφ. Ιατρείο Καμαριώτισσας. Είναι δύο θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ιατρικού και άλλου προσωπικού στη Σαμοθράκη.
Ως Ανανεωτική Ιατρική Κίνηση, είχαμε προτείνει και αποφασίστηκε στο Δ. Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου να σταλεί έγγραφο, με τα παραπάνω αιτήματα, στην τότε Υπουργό κα. Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.
Λυπούμαστε που κατά τις πρόσφατες επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του Πρωθυπουργού στην περιοχή, δεν τέθηκαν σε προτεραιότητα αυτές οι βασικές θεσμικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης στη Σαμοθράκη. Καλή η εξαγγελία νέων κτιριακών υποδομών στη Χώρα, δεν λύνει όμως από μόνη της το πρόβλημα. Η Σαμοθράκη δεν πάσχει (κυρίως) από εγκαταστάσεις. Από ανθρώπινο υγειονομικό δυναμικό πάσχει πρωτίστως.
Οι παραπάνω προτάσεις της Ανανεωτικής Ιατρικής Κίνησης και του Ι. Σ. Έβρου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους τους αρμοδίους αλλά και τους φορείς του νησιού.
Ως Ανανεωτική Ιατρική Κίνηση, δεσμευόμαστε, αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, να θέσουμε εκ νέου το πρόβλημα, με τον Ιατρικό Σύλλογο να πρωτοστατεί στο συντονισμό της δράσης όλων των ενδιαφερομένων με σκοπό την υγειονομική ανακούφιση κάποια στιγμή, τόσο των μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης όσων και των επισκεπτών, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν αν επιλυθεί έναν τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.