ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

παμε για τα προγράμματα 5/μηνης απασχόλησης

Η κυβέρνηση μπροστά στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τη φρενάρει, γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος που την παράγει, εκμεταλλευόμενη την αγωνία του άνεργου και την προσπάθειά του να βρει ένα μεροκάματο, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να χτυπήσει κάθε εργατική κατάκτηση και δικαίωμα, εκβιάζοντας αδίστακτα τους άνεργους με μεροκάματα της πείνας σε προγράμματα λίγων μηνών.
Ένα από αυτά τα προγράμματα αφορά στην τοποθέτηση 55.000 (2.000 για τον Έβρο) ανέργων μόλις για 5 μήνες, σε θέσεις «κοινωνικής εργασίας», για την οποία θα τους καταβάλλεται το «επίδομα κοινωνικής εργασίας» των μόλις 625 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πρόγραμμα «κοινωνικής εκμετάλλευσης», αφού όσοι εντάσσονται σ’ αυτό θα στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που καταργούνται, θα εξασφαλίσουν μια δουλειά για λίγους μήνες και μετά θα βρεθούν και πάλι στις ουρές των ανέργων.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με πολλούς στόχους και πολύπλευρα οφέλη για την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της, αν τελικά νομιμοποιηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις. Δεν επιλέχτηκε, εξάλλου, τυχαία η συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης: - Αποπροσανατολισμός των ομάδων εκείνων που κινδυνεύουν πιο άμεσα με το φάσμα της φτώχειας, όπως είναι οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ κ.ά.
- Απαλλαγή του κράτους από την στοιχειώδη κοινωνική και προνοιακή πολιτική, παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση αυτών των τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση – κατάρτιση, πολιτισμός κλπ.
- Υποταγή και συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική με την ανάπτυξη του εθελοντισμού, της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων κλπ. την εκτόνωση και κυρίως τη συγκάλυψη της ακραίας φτώχειας.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετσοκόψει 500 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του ΟΑΕΔ που πηγαίνουν σε επιδόματα ανεργίας, καθώς και άλλα επιδόματα, ανακοινώνει νέα προγράμματα ενίσχυσης των μεγαλοεργοδοτών με κονδύλια του Οργανισμού. Επιπλέον την ευθύνη του κράτους για προστασία των ανέργων τη μετατρέπει σε «ευθύνη» της αγοράς.
Σ’ αυτή της την προσπάθεια βρίσκει πρόθυμους να στηρίξουν και να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως τα Εργατικά Κέντρα του Έβρου που πήραν απόφαση να συμμετέχουν και να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα.

Η ελπίδα και η προοπτική σε άλλο δρόμο ανάπτυξης
Σήμερα, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Αποτελούν ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τα ταξικά συνδικάτα, για όλη την εργατική τάξη και τους ανέργους. Ο κοινός ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ίδιων και των οικογενειών τους αποτελεί την ελάχιστη ασπίδα προστασίας τους. Είναι, όμως, σαφές ότι η ανεργία στο σημερινό σύστημα δεν μπορεί να λυθεί και δε θα λυθεί. Το να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς δουλειά, το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους με πλήρη δικαιώματα, θα βρει τη λύση του μόνον όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της απαλλαγούν μια και καλή από τους καπιταλιστές. Η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων αποτελεί μονόδρομο.
6/5/2011

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έγραψε το παραπάνω ή δεν είναι άνεργος ή δεν έχει εργαστεί ποτέ.
Πρώτα από όλα η παραπάνω ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ δεν λέει πως ο κοινός ενιαίος αγώνας εργατών και ανέργων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας!!!
Έχουν οι καπιταλιστές κρυμμένες θέσεις εργασίας και θα τις αρπάξουμε από τις αποθήκες τους;

Τα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε μερικές τρύπες, όπως ξεχρέωση μικροδανείων, λογαριασμών και ιατρικών προβλημάτων(π.χ. οδοντίατρο, γυαλιά).
Μετά θα ξαναγίνουμε αγρότες όπως οι παππούδες μας.
Στον έβρο μεγάλο κεφάλαιο δεν υπήρξε ποτέ!!!
Όμως επαναστάτες «χασάπηδες» υπήρξαν πολλοί.