ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

λαϊκή συσπείρωση ΑΜΘ για εξορύξεις χρυσού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή μας και στη γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται την τελευταία 20ετία στην επικαιρότητα. Είναι ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ταξικό, περιβαλλοντικό.
Η ύπαρξη του προβλήματος για την περιοχή μας έχει να κάνει με την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 50 χρόνια από τους Νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, στον Έβρο του κ. Ντόλιου και στη Ροδόπη του κ. Σταυρόπουλου, με βάση τον Μεταλλευτικό Κώδικα αποικιακού τύπου στις εταιρείες χρυσού.
Η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. όπου δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε περιοχές Natura να ασκούνται εξορυκτικές δραστηριότητες και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού κ. Μανιάτη για τον ορυκτό πλούτο θα πρέπει να δημιουργούν έντονη ανησυχία στο λαό της περιοχής μας σε ότι αφορά τα σχέδια των εταιρειών χρυσού.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες χρυσού σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το στόχο τους, να εξάγουν υπερκέρδη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής μας. Στην Ελλάδα έχουν πιστούς υποστηρικτές αυτού του σκοπού, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., οι οποίες είναι βασικοί εκφραστές των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής της Ε.Ε. για την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, υπηρεσιών, φυσικού και ορυκτού πλούτου και θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο, τον κατάλληλο χρόνο και τις διαδικασίες για να προχωρήσουν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Αυτής της πολιτικής που στο όνομα της κρίσης από τη μια μεριά κατακρεουργεί το λαϊκό εισόδημα, τις συντάξεις, εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια και από την άλλη ενισχύει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Δε διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Κυβέρνηση και εταιρεία επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση. Προβάλλουν έντονα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ρίχνοντας η εταιρεία χιλιάδες ευρώ στην αγορά, αξιοποιώντας τοπικά ΜΜΕ, οργανώνοντας εκδρομές κ.ά.
Σε μία περίοδο που με κυβερνητική και εργοδοτική ευθύνη η ανεργία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη εκτινάχθηκε στο 18%, είναι πολιτική απατεωνιά να επιδιώκει, με δόλωμα κάποιες θέσεις εργασίας, «αντί πινακίου φακής», να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί το κοίτασμα στην εταιρεία.
Συνυπεύθυνοι είναι όμως και όσοι πιστεύουν πως η ΕΕ, η νομοθεσία της, θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόβλημα, στο βαθμό που αφορά μόνο τους ίδιους. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο όταν καλλιεργείται μέσα στο λαό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την νέα τροπή που παίρνει η εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή μας, εξαιτίας της. Καταγγέλλουμε, βέβαια, και τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που παρέχουν στήριξη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στους Δήμους της περιοχής μας, στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σήμερα στην Περιφέρεια, στη βουλή το ΚΚΕ έχουμε σταθερή και αταλάντευτη θέση για την προστασία του ορυκτού πλούτου και την εξόρυξη του χρυσού. Τα κόμματα του δικομματισμού και οι τοπικοί τους βουλευτές κάτω από τη λαϊκή πίεση άλλη στάση κρατούν στην περιοχή μας και άλλη σε κεντρικό επίπεδο, εμπαίζοντας το λαό της περιοχής.
Σήμερα απαιτείται να γίνει βαθιά συνείδηση του λαού της περιοχής ότι ο αγώνας ενάντια στη εξόρυξη του χρυσού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του, πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους, ενάντια στην Ε.Ε. την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ. και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού. Να παλέψουμε ώστε να καταστούν λαϊκή περιουσία. Για να υπάρξει άμεσα αλλαγή του Μεταλλευτικού Κώδικα στην κατεύθυνση προστασίας του ορυκτού πλούτου.
Λύση οριστική, δηλαδή ασφαλής αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε όφελος του λαού είναι δυνατή μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Μιας αξιοποίησης που θα παίρνει πρώτα – πρώτα υπόψη την προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή Krumovgrad στη Βουλγαρία.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Τρέλλης Χρήστος
Ποτόλιας Χρήστος