ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

υγεία και ασφάλεια των μεταναστών στην Ελλάδα

Της Χαράς Καλαμογιώργου 
Η αλληλοβοήθεια και η συνεργασία είναι στοιχεία απαραίτητα για την ατομική και κοινωνική πρόοδο. Η ζωή είναι δύσκολη. Η βελτίωση του καθενός μας και η προκοπή του συνόλου βοηθιούνται πολύ από την ενότητα και τη συνεργασία. Το σύνολο αποτελείται από άτομα, που χωρίς τη θέλησή τους είναι αδύνατο να προοδεύσει. Αλλά και του κάθε ατόμου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αν δε συμπληρώνονται και δεν ενισχύονται από τις δυνάμεις των άλλων.
Σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας φαίνεται πόσο απαραίτητη είναι η ενότητα και η συνεργασία. Παράλληλα, όσο έχουμε αυτογνωσία, αναλαμβάνουμε τόσες εργασίες και υποχρεώσεις μας. Πρέπει κάθε φορά να συντονίζουμε τις δυνάμεις μας με κάποιον στόχο, αλλά μόλις τον πετυχαίνουμε να αναζητάμε καινούριους στόχους, για να έχει πάντα νόημα η ζωή. Η αυτοεκτίμηση και η αγάπη ,όλες οι ανθρώπινες συμπεριφορές πρέπει να μας συνοδεύουν. Έτσι θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε, να εκτιμάμε, πολλές φορές να μοιραζόμαστε εμπειρίες και καταστάσεις της καθημερινότητας. Ας μην ξεχνάμε επίσης τη μεγάλη δύναμη, που σαν καμουτσίκι μας κατευθύνει... το χρήμα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που περιστρέφονται γύρω του. Δεν είμαστε μόνοι, κοιτώντας γύρω μας, θα βρούμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πραγματικά την ανάγκη μας, απλώνοντας το χέρι τους. Ζητώντας από εμάς κάτι καινούριο, με όραμα και αισιοδοξία. Πίσω από τον πόνο και τις δυσκολίες. Τελικά, γύρω μας, περιστρέφονται δυνάμεις, που οφείλουμε να βρίσκουμε πάντοτε μια κοινή συνισταμένη. Τα θέματα ενδιαφέροντος είναι πολλά. Ας βρούμε όμως λύσεις και αληθινά ας ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε αυτά. Η εργασία είναι όπλο επιβίωσης. Όπως κάθε συνειδητή προσπάθεια έχει αναγνώριση, έτσι και εμείς οφείλουμε με τη σειρά μας να γνωρίζουμε κάποια πράγματα:

α) Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.
β) Η ασφάλιση των εργαζομένων αποβλέπει στην προστασία αυτών και των μελών των οικογενειών τους. Είναι ζωτική ανάγκη για κάθε άνθρωπο και του συμπαραστέκεται σε κάθε στάδιο της ζωής του.
γ) Οι συνεχείς αλλαγές της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας της χώρας μας, δημιουργούν έλλειψη ενημέρωσης, γύρω από τα Ασφαλιστικά ζητήματα, παράλληλα, όμως, απαιτούν συνεχή πληροφόρηση και γνώση των εργαζομένων πάνω σ΄ αυτά.
δ) Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται στην Χώρα μας υποφέροντας από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες, κατάθλιψη, νευρικές διαταραχές και μόνιμους πονοκεφάλους. Λόγω, όμως, της ύπαρξης διαφορετικών κατηγοριών (νόμιμοι και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, παλιννοστούντες, ομογενείς και πρόσφυγες), δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος ρύθμισης των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν τη στοιχειώδη πρόσβαση σε θέματα υγείας.
ε) Τα πιο συνήθη εμπόδια στην πρόσβαση και στη συνέχιση περίθαλψης αφορούν κυρίως στην άγνοια των δικαιωμάτων τους, στην άγνοια των Κέντρων Νοσηλείας, στα οποία πρέπει να απευθυνθούν, στο κόστος των θεραπειών και άλλα πολλά προβλήματα ζωτικής φύσεως και στοιχειώδους αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς του επίσημου Κράτους έναντι του συνόλου των μεταναστών.
στ) Γι΄ αυτό το λόγο, πρέπει να καταβληθεί μια γιγαντιαία προσπάθεια, ώστε οι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και να απολαμβάνουν τα ίδια ακριβώς ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ημεδαπούς.