ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ξεπουλούν τα κοπάδια τους σε τούρκους κτηνοτρόφους

Έχασαν τη μάχη με τους κρεατέμπορους οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, καθώς δεν προέκυψε η πολυπόθητη συμφωνία για την τιμή αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν ως κόκκινη γραμμή τα 6,5 ευρώ το κιλό, αλλά οι έμποροι επέμειναν στα έξι (κατά ένα ευρώ λιγότερο από πέρυσι). Μάλιστα πολλοί κτηνοτρόφοι, προκειμένου να πουλήσουν τα ζώα τους, προχώρησαν σε κατ’ ιδίαν συμφωνίες με τους εμπόρους πουλώντας σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Της Μαρίας Καραούλη
“Οι φετινές τιμές ανά κιλό των αμνοεριφίων θα πρέπει να κυμανθούν στα περσινά, ενδεχομένως και χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή από 7 έως 11 ευρώ. Έστω και ένα ευρώ παραπάνω εάν πουληθούν, τότε θα μιλάμε για κερδοσκοπία από την πλευρά των εμπόρων, με δεδομένο ότι φέτος αγόρασαν με μικρότερη τιμή”, τόνισε στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.

Κάλεσμα στους Τούρκους
Με δεδομένη τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους για καλύτερο εισόδημα ή ακόμη και για αλλαγή επαγγέλματος στην... Τουρκία.
Όλο το χειμώνα τούρκοι κτηνοτρόφοι όργωσαν τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία αγοράζοντας αιγοπρόβατα και μοσχάρια σε σημαντικά αυξημένες τιμές, πληρώνοντας μετρητοίς και σε κάποιες περιπτώσεις προπληρώνοντας για ζώα που θα αποκτήσουν μετά από εβδομάδες αν όχι μήνες.
“Είμαστε πλέον στη δυσάρεστη κατάσταση να παραδεχθούμε ότι η κτηνοτροφία στη χώρα μας πέθανε, γι’ αυτό μετά το Πάσχα θα καλέσουμε επισήμως τους τούρκους συναδέλφους μας να έρθουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν τα κοπάδια μας, ώστε να απαλλαγούμε από αυτά αποκομίζοντας έσοδα που δεν τα υπολογίζαμε, αφού πληρώνουν τοις μετρητοίς”, αποκάλυψε στη “Μ” ο κ. Καμπούρης, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για τον κλάδο που επέλεξε να ασχοληθεί. “Μαθαίνουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση δίνει άτοκα δάνεια σε πολίτες της που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της κτηνοτροφίας, αντιθέτως με τις ελληνικές κυβερνήσεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον εξαφανίσουν”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων φέτος πουλήθηκαν στην Τουρκία από τη Μακεδονία και τη Θράκη 80.000 αμνοερίφια, ενώ πάνω από 3.000 μοσχάρια και μεγάλα πρόβατα πούλησαν οι Θεσσαλοί σε τούρκους κτηνοτρόφους.
“Είναι φυσικό οι έλληνες κτηνοτρόφοι να πουλούν στους Τούρκους με τις τιμές που τα αγοράζουν. Για παράδειγμα μια προβατίνα πουλιέται προς 200 ευρώ και μία γίδα προς 120 ευρώ. Και εννοούμε ζώντα ζώα”, συμπλήρωσε ο κ. Καμπούρης.
Σε ό,τι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καμπούρης, θα δοθεί έως τη Μ. Πέμπτη το μεσημέρι το 70% στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.


Γιατί αγοράζουν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με κτηνοτρόφους, η μεγάλη ζήτηση για ελληνικό κρέας από τους Τούρκους οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:
- Στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κρέατος λόγω αφ’ ενός της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας και της συνεπαγόμενης βελτίωσης του μέσου βιοτικού επιπέδου κι αφ’ ετέρου της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.
- Στο γεγονός ότι οι τούρκοι έμποροι έχουν αναλάβει το εμπόριο ζώων στις αγορές του Ιράκ, του Ιράν και των τουρκόφωνων δημοκρατιών της περιοχής του Καυκάσου.
- Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδοτεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, καθώς διαβλέπει τις επισιτιστικές ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τα μεγάλα κέρδη που συνεπάγεται η αγορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα τούρκοι έμποροι αγόρασαν 150 χιλιάδες προβατίνες από συγκεκριμένη φυλή της Ισπανίας, ενώ “μάνες” για αναπαραγωγή ζητούν με επιμονή και από τους έλληνες κτηνοτρόφους αφού, όπως λένε, έχουν στόχο να καταστεί η Τουρκία αυτάρκης σε κρέας και γάλα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Εφ. "Μακεδονία"