ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

αντιδράσεις για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπέλενε στη Βουλγαρία, έχουν απασχολήσει έντονα τα ΜΜΕ και προκάλεσαν αντιδράσεις στη Σόφια.
Το νέο επεισόδιο του «σίριαλ Μπέλενε» ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ ανήγγειλε στον Τύπο την πρόθεση του να απολύσει τον διευθυντή της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ) Κράσιμιρ Παρβάνοφ, εξαιτίας της υπέρβασης αρμοδιοτήτων και της αθέτησης των οδηγιών στις διαπραγματεύσεις με την ρωσική εταιρία «Atomstroyexport».
Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ, το μνημόνιο για δίμηνο μορατόριουμ στις διαπραγματεύσεις ώστε η Βουλγαρία να επανεξετάσει την άποψη της για το κόστος, την ασφαλή λειτουργία και άλλα στοιχεία του σχεδίου μετά το ατύχημα στον σταθμό της Ιαπωνίας «Φουκουσίμα», δεσμεύει τη Βουλγαρία να υπογράψει μέχρι την 1η Ιουνίου την τελική συμφωνία οικοδόμησης και κατασκευής του έργου με τη ρώσικη «Rosatom» και τη θυγατρική της «Atomstroyexport».

Ο Τράικοφ κατηγόρησε τον Παρβάνοφ, ότι διέπραξε εθνική μειοδοσία, ενδίδοντας στην πίεση της ρωσικής πλευράς να υπογράψει την σχετική προσθήκη του μνημονίου, στην οποία οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεση τους να μονογραφήσουν την οριστική συμφωνία για το «Μπέλενε» μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι θα προτείνει στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ να αναθέσει στη Δημόσια Αρχή Ασφάλειας να αρχίσει έρευνα για τα κίνητρα της υποτιθέμενης μειοδοσίας του διευθυντή του ΕΕΗ.
www.zougla.gr