ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

κωνσταντινούπολη:Μόλις τρία ελληνικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά

Μόλις τρία σχολεία της ελληνορθόδοξης κοινότητας παραμένουν ανοιχτά στην Κωνσταντίνουπολη, καθώς έχουν απομείνει μόλις 200 μαθητές σε σύνολο 3.000 Ρωμιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους για τον πληθυσμό. Τα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι ηΜεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο και το Ζάππειο.
Ανάμεσα στα σχολεία που πρόκειται να κλείσουν είναι η Ιωακίμειος Σχολή στο Φανάρι, το ιδιωτικό σχολείο της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο Αρναβούτκιοϊ που κτίστηκε το 1902 και το Αρρεναγωγείο Ταταύλων που κτίστηκε το 1887 στην πλατεία Σεφά στο Σισλί.

Ενιαίος εποπτικός φορέας
Τα κτίρια των σχολείων θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς με στόχο την εξασφάλιση εσόδων για την ελληνορθόδοξη κοινότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, ιδρύεται ενιαίος φορέας που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τα 67 ιδρύματα της κοινότητας. Πρόκειται για την Ομοσπονδία για τη Στήριξη των Ιδρυμάτων της κοινότητας, VADER, η οποία πέρα από την επίλυση προβλημάτων των ιδρυμάτων θα διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο φορέας θα εδρεύει στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Πλατεία Ταξίμ. Ο Δημήτριος Ζώτος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του φορέα, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι «ανάλογος επιβλέπων φορέας των ιδρυμάτων υπήρχε και πριν από 60 χρόνια, αλλά έκλεισε λόγω των πολιτικών προβλημάτων εκείνης της εποχής». Η Αναστασία Σούλα Καπουντάγ, η οποία είναι συνιδρύτρια του φορέα δήλωσε ότι «θα αναζητήσουμε τα προβλήματα και θα βρούμε λύσεις, συμβουλευόμενοι ειδικούς, ενώ θα παρέχουμε συμβουλές στα ιδρύματα που δεν έχουν εισοδήματα». Τα περισσότερα ιδρύματα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπάρχουν ιδρύματα στην Ιμβρο και την Τένεδο.

Ο κ. Ζώτος δήλωσε ότι «παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν εκλογές στα ιδρύματα, αλλά πλέον αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί. Δεν μπορούσαμε να λάβουμε δωρεές από το εξωτερικό, αλλά τώρα μπορούμε και δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα σχολεία που δεν διέθεταν μαθητές και ήταν ανενεργά».

Για τα σχολεία
Η κα. Καπουντάγ δήλωσε ότι το Ζάππειο, το Ζωγράφειο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή θα παραμείνουν ανοιχτά. «Προς το παρόν», πρόσθεσε, «μόνο Τούρκοι πολίτες επιτρέπεται να ενταχθούν στα σχολεία μας, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε την ευκαιρία για παιδεία και στα παιδιά Ελλήνων και περιμένουμε να εγκριθούν οι σχετικές άδειες, δήλωσε. Τρία ιστορικά σχολεία της ελληνικής κοινότητας έκλεισαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Ενα από αυτά είναι το ιδιωτικό σχολείο της ελληνικής κοινότητας στα Ταταύλα, στο οποίο ο Ζώτος είναι καθηγητής και διευθυντής. «Είναι θλιβερό το κλείσιμο, αλλά το επιθυμούσαμε διότι δεν υπήρχαν μαθητές», δήλωσε. «Υπάρχουν λίγοι μαθητές στις τάξεις και αυτό δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Μιλάμε για ιστορικά κτίρια στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης που θα επιστρέψουν στη ζωή ως πολιτιστικά κέντρα, ως ξενώνες ή ως νοσηλευτικά κέντρα. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτά τα κτίρια, να τα διοικήσουμε και να εξασφαλίσουμε εισόδημα για τα ιδρύματα της κοινότητας», πρόσθεσε.http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=89172