ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

υπάρχει ακόμη ανθρωπιά

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
"Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι κατάθεση ψυχής και αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς" ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Αντιπερ/χης ΄Εβρου
Ακόμα και στα πλέον προηγμένα και αναπτυγμένα κράτη υπάρχουν κάποια άτομα και κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση, από βοήθεια και θαλπωρή. Πόσο μάλλον όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα η χώρα μας διέρχεται μια χρηματοπιστωτική κρίση και αρκετοί συμπολίτες μας βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας και πτώχευσης. Ευτυχώς που υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και σε αυτές τις περιπτώσεις έσχατης ένδειας έρχονται το κοινωνικό κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκκλησία και οι εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να αμβλύνουν το πρόβλημα και να σταθούν αρωγοί στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Για να επιτύχουν, όμως, στην αποστολή τους όλοι αυτοί οι φορείς και όλα αυτά τα ιδρύματα απαιτείται πρωτίστως να λειτουργήσουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά του λαού. Είναι απαραίτητη τόσο η οικονομική συμβολή όσο και η ενεργή συμμετοχή του πολίτη. Οι πολίτες είναι αυτοί που προσφέρουν τον οβολό τους στους διάφορους εράνους και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν ακόμη και μόνιμοι συνδρομητές-δωρητές χρημάτων, όπως και κάποιοι που έχουν υιοθετήσει οικονομικώς παιδιά του τρίτου κόσμου, τα οποία χρειάζονται ανθρώπινη συμπαράσταση και άμεση βοήθεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας και των επιδημιών. Υπάρχουν επίσης πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες που προσφέρουν αφιλοκερδώς και εθελοντικώς προσωπική εργασία για τη συγκέντρωση πάσης φύσεως βοήθειας και για την αποστολή τους στους προορισμούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα και ανάγκη. Υπάρχουν ακόμη πολλοί εθελοντές και εθελόντριες για την παρασκευή και διανομή συσσιτίου σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας που χρειάζονται ένα ζεστό πιάτο φαγητό και λίγη ζεστασιά αγάπης. ΄Αλλοι πάλι εθελοντές εργάζονται για τη συγκέντρωση και διανομή ρουχισμού και υπόδησης σε ανθρώπους που στερούνται και τα στοιχειώδη αγαθά.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η τοπική μας Εκκλησία, με την καθοδήγηση της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, έχει μακρά παράδοση σε αγαθοεργίες και αποτελεί σημείο αναφοράς στην προσφορά ανθρωπιάς. Στην πόλη μας υπάρχουν ευτυχώς αρκετά εκκλησιαστικά προνοιακά και κοινωνικά ιδρύματα που υπηρετούν κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και προσφέρουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο. Σε όλα τα άλλα γνωστά προνοιακά και κοινωνικά ιδρύματα της Μητρόπολης προστέθηκε πρόσφατα και Κοινωνικό Ιατρείο, που θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Με όλο αυτό το κοινωνικό έργο η ζώσα Εκκλησία αποδεικνύει ότι τα χριστιανικά διδάγματα δεν μεταλαμπαδεύονται μόνο με τα κηρύγματα, τα Κατηχητικά και τους Κύκλους-Ομάδες, αλλά κυρίως με τη χριστιανική πράξη και την έμπρακτη αγάπη. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στην κοινωνία μας !!!