ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

εγκύκλιος Πάσχα ΙΜ Αλεξανδρούπολης

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος προς όλους τους Χριστιανούς της Επαρχίας μας απευθύνω εγκάρδια τον Αναστάσιμο χαιρετισμό:


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ο Χριστός αναστήθηκε πριν από 2000 χρόνια. Η Ιστορία επιβεβαίωσε το γεγονός, ο κόσμος ψηλάφισε το θαύμα και όσες φορές, μέχρι τώρα, η ανθρωπότητα αξιοποίησε τίμια αυτήν την Πίστη, περπάτησε βήματα προόδου σε φωτεινές εποχές πολιτισμού.
Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν, στους Ναούς και εφέτος, για να γιορτάσουμε πάλι την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό θα πει, να βάλουμε τις πράξεις μας, τις επιθυμίες μας και τις σκέψεις μας κάτω από την προοπτική της βέβαιης δικής μας ανάστασης. Τις στιγμές της καθημερινής μας ζωής, από τις απλοϊκές μέχρι και τις επίσημες, αξίζει να τις επανεξετάσουμε ανάλογα με την
αξία που θα έχουν κατά την ημέρα της κοινής αναστάσεως των σωμάτων μας.
Η Εκκλησία ζητάει από εμάς να αγαπάμε αυτόν τον κόσμο. Να τον χαιρόμαστε και να τον απολαμβάνουμε στις λεπτομέρειές του, αφού πρόκειται να αναστηθούμε μία ημέρα. Όλα δημιουργήθηκαν για να ζήσουν. Τίποτε από όσα γεννήθηκαν, με οποιοδήποτε τρόπο στη γη, δεν θα χαθεί. Ακόμα και ο άλογος κόσμος γύρω μας, θα αναστηθεί μέσω του ανθρωπίνου σώματος και θα συμμετάσχει στη χαρά της παραδεισένιας αιωνιότητος που μας περιμένει, μετά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού μας.
Γι’ αυτό, η απογοήτευση δεν ταιριάζει σε εμάς τους Χριστιανούς. Η απελπισία δεν αρμόζει στους Έλληνες Ορθοδόξους. Αφήστε, λοιπόν, το χαμόγελο να επανέλθει στο πρόσωπό σας. Αφήστε την ελπίδα να σκιρτήσει ξανά στις καρδιές σας. Μην «το βάζετε κάτω»! Οι πρόγονοί μας νικώντας το θάνατο ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολή και εδώ νίκησαν τη ζωή. Κρατούσαν στην καρδιά τους Πίστη στο Χριστό και στα χέρια τους τις εικόνες Του. Το ίδιο ας κάνουμε και εμείς.
Ζούμε σε έναν πόλεμο. Χρειάζεται να πάρουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας και να εκτιμήσουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Φαίνεται ότι ο τρόπος της ζωής μας θα αλλάξει τελείως. Τίποτε δεν θα είναι όπως το ξέραμε παλιά. Είναι ανάγκη να αποφασίσουμε πλέον υπεύθυνα για τη ζωή μας. Χρειαζόμαστε να πατήσουμε σε στέρεο σανίδι. Να κάνουμε κέντρο της ζωής μας το Χριστό. Να ζούμε τη ζωή μας με τη βεβαιότητα της ευθύνης ότι θα αναστηθούμε μία ημέρα. Να αντιγράψουμε τη ζωή της Παναγίας και των αγίων μας. Να στηριχθούμε στη δύναμη των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Να το παραδεχτούμε ότι μας πρόδωσε η αλαζονεία μας. Μας εγκατέλειψε η λογική μας. Αποδείχτηκε λίγη η τεχνογνωσία μας. Ας μην προκαλούμε πλέον τους αδύναμους κοινωνικά συνανθρώπους μας με προκλητικές σπατάλες. Κέντρο του ενδιαφέροντός μας ας είναι ο συνάνθρωπός μας. Φροντίδα μας ας είναι η θεραπεία των αναγκών του. Ας βγούμε πια έξω από τον εαυτό μας. Ας κοιτάξουμε γύρω μας με στοργή τους πάντες. Ας μην εκμεταλλευόμαστε κανέναν. Ας συμπαθήσουμε τους γύρω μας, ας συμπονέσουμε τους πάντες. Ο καθένας με τον ρόλο του και από τη θέση του, ας εργασθεί για όλους. Ας εξυπηρετήσει όλους. Ας ενδιαφερθεί για όλους. Μέχρι τώρα κοιτάζαμε μόνο τον εαυτό μας, απομονωθήκαμε και μαραζώσαμε. Τώρα, ας κοιτάξουμε ψηλά, ας κοιτάξουμε δίπλα μας, για να λυτρωθούμε από τον εγωισμό, που μας προσκόλλησε σε τιποτένια πράγματα.

Σίγουρα θα διερωτάσθε, «είναι εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία μας;».
Μα! αυτό σας ζητώ, αγαπητοί μου. Να αναστηθούμε!
Περισσότερο χαμηλά να πέσουμε, δεν έχει. Πιο πολύ να πεθάνουμε, δεν γίνεται. Οπότε, μόνο να αναστηθούμε, μας μένει.
Να αναστηθούμε οι Χριστιανοί σε προϋπάντηση του Χριστού, τον οποίο περιφρονήσαμε. Να αναστηθούμε οι Έλληνες σε προϋπάντηση της ανθρωπιάς μας, που εγκαταλείψαμε.
Για να διδάξουμε και πάλι στον κόσμο τη δύναμη, την ομορφιά και την ελευθερία του φρονήματος του Ευαγγελίου.
Αυτό θα πει ανάσταση του πεσμένου ανθρώπου. Τότε η Ανάσταση του Χριστού θα γιορτασθεί από όλους μας, όπως μας αξίζει.
Αυτήν σας εύχομαι. Σε σας και στις οικογένειές σας για το καλό της Κοινωνίας και της Πατρίδος μας.
Αδελφοί μου αγαπητοί, Χριστός Ανέστη !

Ευχέτης και φίλος σας
Ο
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ