ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Θέμα «Έλλειψη ιατρών στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και παραίτηση Διευθυντού του Κ.Υ.»
Το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης συστάθηκε το 1999 σύμφωνα με το ΦΕΚ 815/τ.Β΄/21.5.1999. Αυτή την χρονική στιγμή στο Κ.Υ. προσφέρουν τις υγειονομικές τους υπηρεσίες 3 ειδικοί ιατροί, 1 Παθολόγος, 1 Χειρουργός, 1 Γενικός Ιατρός, καθώς και ένας ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής και ένας Αγροτικός Ιατρός.
Επίσης το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας ανήκει στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, και είναι στελεχωμένο από ένα αγροτικό ιατρό. Όλοι αυτοί οι ιατροί εφημερεύουν επί 24ωρου βάσεως στο Κ.Υ. που βρίσκεται στην Χώρα.
Τα εκάστοτε προβλήματα με το πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ. επιδεινώθηκαν από την στιγμή που μια θέση αγροτικού ιατρού στο Κέντρο Υγείας κατέστη ανενεργή λόγω μη αποδοχής διορισμού από την πλευρά του ιατρού.
Το αποτέλεσμα είναι οι τρεις ειδικοί ιατροί και οι τρεις ειδικευόμενοι-αγροτικοί ιατροί να εφημερεύουν έκαστος με 10 εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα όμως με τον Νόμο 3868/03-08-2010 για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε επί υπουργίας της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπονται κατ' ανώτατο όριο 7 εφημερίες για τους ειδικευόμενους και 5 εφημερίες για τους Διευθυντές (όπως είναι η περίπτωση της Σαμοθράκης). Ο αριθμός των εφημεριών που υπερβαίνουν το όριο είναι στις 15 για τους ειδικούς ιατρούς και 9 για τους ειδικευόμενους-αγροτικούς ιατρούς.
Το κόστος των επιπλέον εφημεριών πρέπει να καλύπτεται από πόρους του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες έχει υποβάλει την παραίτηση του, λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων .
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι υπάρχει η περίπτωση το νησί να μείνει ακάλυπτο υγειονομικά, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να εφημερεύει μόνο ένας ιατρός στο κέντρο υγείας, κάτι που εμπεριέχει πολλαπλούς κινδύνους. Στην περίπτωση δε που ένας ασθενής θα χρήζει άμεσης διακομιδής στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης δεν θα υπάρχει συνοδός ιατρός.
Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας στο νησί της Σαμοθράκης, όπου ο κ. Παπανδρέου μέσω του Υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της Σαμοθράκης, οι οποίες κατά την γνώμη μας ήταν ατυχείς.
Διότι ενώ το πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η δημιουργία μιας νέας κτηριακής δομής του Κέντρου Υγείας, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την διάθεση ενός κονδυλίου 1.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο. Ο Υφυπουργός λοιπόν, εξήγγειλε την κατασκευή ενός πολυδυνάμου Ιατρείου, μιας δομής εντελώς διαφορετικής από εκείνης του Κέντρου Υγείας .
Επίσης ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την λειτουργία ενός προγράμματος τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Μα το πρόγραμμα υφίσταται εδώ και χρόνια! Όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αττικής από το 1989 λειτουργεί πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα.
Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Διατίθεται η Διοίκηση του Π. Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης να καλύψει το πόσο που προκύπτει λόγω των επιπλέον εφημεριών των ιατρών του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης από ιδίους πόρους; Σε ποια φάση βρίσκονται οι προκηρύξεις για τη κάλυψη των 2 θέσεων ιατρών του Κ.Υ. Σαμοθράκης; Θα υπάρξει κάλυψη και των 2 θέσεων;
2. Στην περίπτωση που τελικά θα εφημερεύει ένας και μόνο ιατρός στο Κέντρο Υγείας, πως σκοπεύει το Υπουργείο να ενεργήσει ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του Νησιού;
3. Η δημιουργία νέας κτηριακής δομής στο Νησί δεν θα έπρεπε να αφορά ένα Νέο Κέντρο Υγείας και όχι ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο; Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής το οποίο αν και υφίσταται εδώ και χρόνια , είναι ανενεργό, δεν θα έπρεπε να συνδέει το Κ.Υ. Σαμοθράκης με το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, καθότι αυτό είναι το νοσοκομείο αναφοράς και διακομιδής των ασθενών;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου