ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

φονικός σεισμός στην Ιαπωνία

Για τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία μιλάει σε ΜΜΕ της Λαμίας, όπου και βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ξανθιώτισα επιστήμονας Αγγελική Μπαρμπεροπούλου. Η κ. Μπαρμπεροπούλου σπούδασε μαθηματικά και γεωλογία και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ




Η Αγγελική Μπαρμπεροπούλου είναι από την Ξάνθη. Σπούδασε μαθηματικά και γεωλογία. Εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται στις ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Νοτίου Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες. Η κ. Αγγελική Μπαρμπεροπούλου τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη πόλη μας για ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, αφού ο εκλεκτός της καρδιάς της είναι από τη Λαμία και αυτό το Σαββατοκύριακο γίνονται οι αραβώνες.

Με αφορμή τον πρωτοφανή σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, της ζητήσαμε να μας καταθέσει μερικά βασικά στοιχεία που αφορούν την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων αλλά και τρόπους πρόληψης των καταστροφών που ακολουθούν μετά από τέτοια φαινόμενα.

LR: Κυρία Μπαρμπεροπούλου, σας καλωσορίσουμε στην πόλη μας και αφού σας ευχηθούμε ότι καλύτερο για τα προσωπικά σας, θα θέλαμε κατ΄αρχήν μια ενημέρωση γύρω από το αντικείμενο της δουλειά σας.

Α.Μ: Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την πρόσκλησή σας. Εργάζομαι στο Κέντρο Ερευνών για Τσουνάμις του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου USC στο Λ.Α. της Αμερικής. Το ακριβές αντικείμενο της δουλειάς μου είναι η ελαχιστοποίηση των καταστροφών που προκαλούν γεωφυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμις. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω έρευνας και στενής συνεργασίας με την πολιτική προστασία και τις ευπαθείς κοινότητες.

LR: Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, επηρέασε άμεσα την περιοχή της Καλιφόρνιας όπου ζείτε και εργάζεστε;

A.M: Από τη στιγμή που ενημερώθηκα για το σεισμό, είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής μου ομάδος και της Πολιτικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. Μέσω της ενημέρωσης που λαμβάνω από τα Κέντρα Προειδοποίησης για τις χώρες που "βρέχονται" από τον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και από τα ΜΜΕ, παρακολουθώ την εξέλιξη των τσουνάμις και τις ζημιές που προκλήθηκαν επικεντρώνοντας στις Αμερικανικές ακτές.
Όπως είχε αρχικά προβλεφθεί τα πρώτα τσουνάμις έφτασαν στις ακτές της Καλιφόρνιας 9 ώρες περίπου μετά το σεισμό προκαλώντας υλικές ζημιές σε λιμάνια και κόλπους. Τα τελευταία νέα αναφέρουν 3 νεκρούς στην πόλη Crescent.

LR: Χωρίς να κάνουμε σύγκριση με φυσικές καταστροφές που γίνονται στην Ελλάδα θα θέλαμε να μας πείτε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε στην Αμερική, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως αυτή.

Α.Μ: Μια τέτοια φυσική καταστροφή, είναι πάντα μια πρώτης τάξεως άσκηση ετοιμότητος για την Πολιτική Προστασία. Στο παρελθόν παρόμοια φαινόμενα μας βοήθησαν να εντοπίσουμε λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες στο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό γιατί βοηθάει στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες. Για παράδειγμα, από την πρώτη στιγμή παρέχω υποστήριξη στην πολιτική προστασία μέσω προβλέψεων για τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος των κυμάτων. Για μένα αποτελεί βασικό στοιχείο της δουλειάς μου που έχει άμεσα και θετικά αποτελέσματα μια και υπάρχει άμεση ενημέρωση των κατοίκων όλων των ευπαθών κοινοτήτων κι έτσι μειώνονται, στο μέτρο του δυνατού, δυσάρεστες καταστάσεις.
http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24915:2011-03-12-09-29-40&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3