ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ερωτήσεις Δερμεντζόπουλου

Σειρά ερωτήσεων κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Τα θέματα των ερωτήσεων που ακολουθούν
  • «Τρομακτική άνοδος στις τιμές των καυσίμων»
  • «Διακοπή λειτουργίας των Διδασκαλείων Δ.Ε.»
  • «Μη εφαρμογή του λογιστικού Διπλογραφικού Συστήματος από το ΥΠΕΘΑ»
  • «Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΣΕ»
  • Προς κ. Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας ΕΡΩΤΗΣΗ «Τρομακτική άνοδος στις τιμές των καυσίμων» Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, εξαιτίας των γεγονότων που επικρατούν στις Αραβικές χώρες. Οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξωφρενικές αυξήσεις. Στο 1,65 ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ανόδου και καθιστώντας τη χώρα μας ακριβότερη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υψηλότερη τιμή στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 1,837 ευρώ το λίτρο. Στις αρχές του έτους η τιμή ήταν λίγο πιο κάτω από 1,60 ευρώ το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε εννέα νομούς της χώρας η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, ενώ σε άλλους επτά η μέση τιμή ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63 ευρώ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τη μέση τιμή να ξεπερνά τα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή πρόκειται για αύξηση 5,5 λεπτά από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της χώρας κινείται και πάνω από 95 λεπτά. Οι ακριβότεροι νομοί είναι οι Κυκλάδες, το Λασίθι, τα Χανιά, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα, όπου η μέση τιμή αγγίζει τα 91,1 λεπτά το λίτρο. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί έντονα τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρεκόρ ανόδου των τιμών. Η χαοτική αυτή κατάσταση εντείνεται ακόμη περισσότερο από το έκρυθμο κλίμα, που επικρατεί στις αραβικές χώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο από το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες, προτού η κατάσταση στην αγορά εκτροχιαστεί πλήρως. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί άμεσα στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι καταναλωτές από το ράλι ανόδου, που δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στις αραβικές χώρες; -ΟΙ- ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ:«Διακοπή λειτουργίας των Διδασκαλείων Δ.Ε.».
Με επιστολή του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ διακόπτεται η λειτουργία των Διδασκαλείων Δ.Ε. της χώρας. Ενός θεσμού που για δεκαετίες ολόκληρες συνέβαλε τα μέγιστα στη μετεκπαίδευση των δασκάλων και των νηπιαγωγών.
Οι όποιες τυχόν αδυναμίες στη λειτουργία τους δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για διακοπή της λειτουργίας τους. Τουναντίον αποτελούν ευκαιρία και κίνητρο για αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους και περαιτέρω βελτιστοποίηση τους.
Ιδιαίτερα στην περιοχή του Νομού Έβρου, το Διδασκαλείο Δ.Ε. «Θεόδωρος Κάστανος» υπήρξε καρπός προσπαθειών δεκαετιών. Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία Τμήματος Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής και να αναδείξει τη δυναμική του προσφέροντας στους Εκπαιδευτικούς όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σαν μοναδικό ίδρυμα μετεκπαίδευσης, έρχεται η απόφαση να το διακόψει.
Δεν πρέπει δε να λησμονούμε ότι η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί την προμετωπίδα του Υπουργείου και την αποστολή του.
Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτάται η κ. Υπουργός
Προτίθεται να αναθεωρήσει την όποια απόφαση για διακοπή λειτουργίας των Διδασκαλείων Δ.Ε., να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των εξετάσεων εισαγωγής σε αυτά για την επόμενη σχολική χρονιά και να ξεκινήσει διάλογο με την Δ.Ο.Ε. για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους και τη διεύρυνση εν γένει του ρόλου τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου
Ερώτηση
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο Ευάγγελο
ΘΕΜΑ: «Μη εφαρμογή του λογιστικού Διπλογραφικού Συστήματος από το ΥΠΕΘΑ».
Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν.3871/2010 προστίθενται μετά το άρθρο 76 του Ν.2362/95, τα άρθρα 76Α και 76Β με τα οποία:
α. Με το άρθρο 76Α, ορίζεται η Διπλογραφική Λογιστική της Κεντρικής Διοίκησης, σύμφωνα με τους κανόνες της Διπλογραφικής Λογιστικής και της Λογιστικής Τροποποιημένης Ταμειακής Βάσης.
β. Με το άρθρο 76Β, καθιερώνεται το Λογιστικό Σχέδιο της Κεντρικής Διοίκησης, με Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο και θα καθορίζει τις βασικές λογιστικές αρχές, λογαριασμούς, καταχωρίσεις και λοιπές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν.3871/2010 αντικαθίσταται το άρθρο 110 του Ν.2362/95, και καθορίζεται:
α. Η επιδίωξη ομοιόμορφου λογιστικού χειρισμού των λογιστικών συναλλαγών, η αληθής και ορθή απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης και της περιουσιακής διάρθρωσης της Γενικής Κυβέρνησης, η ορθή εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, η διευκόλυνση των συναλλασσομένων με αυτή, η άντληση αξιόπιστων πληροφοριών κάθε φύσης για αξιοποίηση, τόσο από τις διάφορες υπηρεσίες όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς, η απλούστευση και διευκόλυνση των κάθε μορφής ελέγχων, η αύξηση της παραγωγικότητας και η σύνδεση αυτού με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο του ιδιωτικού τομέα.
β. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι βασικές αρχές του Λογιστικού Σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης και το περιεχόμενό του. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται, μέσα στα πλαίσια του Γενικού Λογιστικού Σχεδιασμού της Γενικής Κυβέρνησης, οι επί μέρους λογαριασμοί, τα τηρούμενα βιβλία και ο τρόπος τήρησης αυτών και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
γ. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθεί να ισχύει η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, στη σύνταξη του Ισολογισμού, του Απολογισμού, των οικονομικών καταστάσεων και στο σχεδιασμό γενικά της λογιστικής της Γενικής Κυβέρνησης, που καταρτίσθηκε με το Π.Δ. 80/1997 (ΦΕΚ 68 Α΄) για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ισχύει, για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Π.Δ. 205/1998 (ΦΕΚ 163 Α΄) για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Π.Δ. 146/2003 (ΦΕΚ 122 Α΄) για τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας» και το ν. 3697/2008 (ΦΕΚ 194 Α΄) σχετικά με την «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν, για τα Δημόσια Νοσοκομεία και τέλος το Π.Δ. 315/1999 (ΦΕΚ 302 Α΄) για τους Δήμους και τις Κοινότητες.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.3871/2010, καθορίζεται έναρξη ισχύος των παραπάνω, από 1-1-2011.
Επειδή σύμφωνα με υφιστάμενες πληροφορίες, μόνο το ΓΕΑ προχώρησε σε σύσταση Επιτροπής για σύνταξη λογιστικού Διπλογραφικού Συστήματος το οποίο και έχει ολοκληρώσει, ενώ τα ΓΕΣ και ΓΕΝ δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες.
Επειδή η μη εφαρμογή του λογιστικού Διπλογραφικού Συστήματος από το ΥΠΕΘΑ, παρά την ισχύ του νόμου από 1-1-2011, οφείλεται προφανώς σε αδυναμία συντονισμού των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ και απουσία πολιτικής βούλησης.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί δεν εφαρμόστηκε το λογιστικό Διπλογραφικό Σύστημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από 1-1-2011, όπως καθορίζει ο Ν.3871/2010; Πότε θα εφαρμοστεί; Η μη εφαρμογή του, οφείλεται στην αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει το καθορισθέν με το άρθρο 44 του Ν.3871/2010 Προεδρικό Διάταγμα; Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν προέβη στην εφαρμογή της παραγράφου γ του άρθρου 46 του ιδίου νόμου;
2. Γιατί το ΓΕΑ ενήργησε αυτόνομα και ασυντόνιστα σε σχέση με τους άλλους Κλάδους; Προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα το νέο σύστημα στις υπηρεσίες του;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος               Μαργαρίτης Τζίμας
Βουλευτής Έβρου                                   Βουλευτής Δράμας 

Ερώτηση
ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη
ΘΕΜΑ:«Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ΟΣΕ».
Με τις τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης στον ΟΣΕ έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στάσης πληρωμών στην περίθαλψη. Βάση της νέας κατάστασης, λόγω έλλειψης ελεγκτών ιατρών, μόνο τρεις πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πληρωμές προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που τους αναλογούν από την αγορά των φαρμάκων τους που γίνεται τοις μετρητοίς.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση σε αυτές τις πόλεις. Γίνεται αντιληπτό ότι ο κάτοικος για παράδειγμα του Νομού Έβρου θα πρέπει να χάσει και μέρες και χρήματα προκειμένου να πάρει τα χρήματα που δικαιούται.
Μέχρι σήμερα οι πληρωμές γίνονταν στους κατά τόπους σταθμούς. Με το διαχωρισμό όμως της ΤΡΕΝΟΣΕ και της ΕΔΙΣΕ η κατάσταση μεταβλήθηκε χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία που είχε προβλεφθεί σχετικά με τη μηχανοργάνωση που απαιτείται, τις online συνδέσεις με τις τράπεζες προκειμένου να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Θράκη υπολογίζεται πως στο συγκεκριμένο ταμείο έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένοι φτάνουν τα 2.100 μέλη. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι συνταξιούχοι που προμηθεύονται πολύ ακριβά φάρμακα, της τάξης των 1.500 έως 7.000 Ευρώ και που παίρνουν σύνταξη που δε φτάνει ούτε το ένα δέκατο των ποσών που καταβάλουν για φαρμακευτική περίθαλψη.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πλήττονται βάναυσα και υφίστανται ταλαιπωρία και πολλά έξοδα.
Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτάται η κ. Υπουργός
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλύσουν το μείζον αυτό πρόβλημα του εξορθολογισμού του συστήματος και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΣΕ αναφορικά με τις παροχές περίθαλψής τους, ώστε οι τελευταίοι να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν πολλά χιλιόμετρα για να παίρνουν αυτά που δικαιούνται.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου