ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη 19-22 Μαρτίου 2011

Tο πρόγραμμα για τις περιφερειακές προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει κλείσει και μπορείτε πλέον να αποφασίσετε ποιά από τα 20 ντοκιμαντέρ σας ενδιαφέρουν να δείτε, υποθέσεις των οποίων μπορείτε να διαβάσετε στο αρχείο που ακολουθεί.
Λόγω στενότητας του χρόνου και της πληθώρας των ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε όσο γίνεται πιο πιστά το πρόγραμμα.
Στο Δημ.Θέατρο Αλεξανδρούπολης θα βρίσκεται το βιβλιαράκι με τις υποθέσεις όλων των ντοκιμαντέρ, τα οποία προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα του 13ου Φ.Ν.Θ., 11-20 Μαρτίου, την εφημερίδα (λίγα τεύχη,βιαστείτε!) που τυπώνεται κατά τις μέρες του Φεστιβάλ "Πρώτο Πλάνο" και το πρόγραμμα το οποίο μας έχει σταλεί πριν γίνουν κάποιες αλλαγές. Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτό το φυλλάδιο θα βρίσκεται μια σελίδα τυπωμένη από μας, η οποία θα έχει το πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.
Οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρχει αναρτημένη στον χώρο της εισόδου στο Δημοτικό Θέατρο.
Είναι χαρά μας, να είμαστε μια από τις 19 πολείς που φιλοξενείται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μάλιστα για συνεχόμενη 13η χρονιά!
Η είσοδος όπως και κάθε χρονιά παραμένει ελεύθερη.

Μιχάλης Δεληγιαννίδης
γραμματέας Κ.Λ.Α.

Περιφερειακές εκδηλώσεις 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 
Σάββατο, 19/03/2011
20.00 Καναρίνι μου γλυκό / Ρόι Σερ, Ισραήλ-Γαλλία-Ελλάδα, (τμήμα: Μουσική)
Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου. Το ταξίδι θα τους οδηγήσει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά βήματα της Ρόζας Εσκενάζι. Κυρίως, όμως, το ταξίδι θα τους οδηγήσει στα μύχια ενός κόσμου που έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, παρόλο που οι ήχοι του εξακολουθούν να ηχούν σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

21.35 The Greek Crisis Explained / ΝΟΜΙΝΤ, Ελλάδα, Διάρκεια:3' (τμήμα:Όψεις του Κόσμου)
Το έργο The Greek Crisis Explained είναι η οπτική γωνία της ΝΟΜΙΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, ένα νεαρό κακομαθημένο κοριτσάκι καταβροχθίζεται από το Χρέος της, ένα τεράστιο τέρας. Η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνη της. Και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, έρχεται το ΔΝΤ στο παιχνίδι...22.00 Welcome to Europe / Στέλιος Κούλογλου, Διάρκεια:Ελλάδα, 10' (τμήμα:Ανθρώπινα Δικαιώματα)
Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονται από κέντρα κράτησης και τενεκεδουπόλεις μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των χιλιάδων μεταναστών και η υπόλοιπη Ευρώπη αδιαφορεί. Όσο για τον ιμάμη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, δεν πρόκειται παρά για έναν Έλληνα ιμάμη που προσεύχεται μπροστά σε έναν υπαρκτό ομαδικό τάφο: των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ποταμό Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν από τη Τουρκία στην Ελλάδα...

22.15 Θεσσαλον-ΗΧΟΙ / Ciners8, Ελλάδα, Διάρκεια:70' (τμήμα:Μουσική)
Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταγράψει την ποικιλότητα των μουσικών ρευμάτων και τις νέες τάσεις που αποτυπώνονται στη μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, που πάντα πρωτοπορούσε στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Ένας χάρτης συνόλων, ένα δίκτυο ομάδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να λειτουργεί μέσα στον αστικό χώρο. Εκπρόσωποι από δέκα μουσικά συγκροτήματα, που παράγουν μουσική και κινούνται με βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης, μιλούν για τη σχέση τους με την πόλη και την εποχή, για την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας που αρχίζει να κυριαρχεί (Διαδίκτυο), όπου δημιουργοί και καλλιτέχνες διεκδικούν πια «δωρεάν» την προσοχή μας και τη φήμη τους, αλλάζοντας έτσι και τους κανόνες του παιχνιδιού. Τις απόψεις τους εκφράζουν και μουσικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι του ραδιοφώνου και της Δημοτικής αρχής.


23.25 Made In Birmingham – Reggae Punk Bhangra / Ντέμπορα Άστον,
Μεγ. Βρετανία, Διάρκεια:63' (τμήμα: Μουσική)
Μουσικοί της ρέγκε, της πανκ και της μπάνγκρα από το Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συζητούν για τα ξεχωριστά αντεργκράουντ μουσικά είδη που εκπροσωπούν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ρόλο που έπαιξε η μουσική για την ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής ταυτότητας στην πόλη. Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μιας μουσικής κουλτούρας-γέννημα της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως στην πόλη και τη μουσική της.

Κυριακή, 20/03/2011
20.00 Ο ρόλος των διανοούμενων σήμερα (Μία συζήτηση μεταξύ του Κώστα Δουζινά και του Σλάβοϊ Ζίζεκ) / Γιώργος Κεραμιδιώτης, Ελλάδα, Διάρκεια:63' (τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)
Ο Κώστας Δουζινάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συζητά με τον φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη, για το ρόλο των διανοούμενων σήμερα, σ’ έναν κόσμο οικονομικής, ηθικής και πολιτιστικής κρίσης και διαφθοράς.

21.10 Αφηγήσεις άλλων γυναικών / Μαρία Πεσλή, Ελλάδα-Αλβανία-Λευκορωσία. Διάρκεια:35' (τμήμα: Μικρές Αφηγήσεις)
Το Αφηγήσεις άλλων γυναικών είναι ένα συλλογικό δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Μία περιήγηση στις άγνωστες και αφανείς όψεις της ζωής τριών γυναικών που ζουν τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα: της Αφερντίτα Τσάκο και της Μανιόλα Μίλα από την Αλβανία, και της Σβετλάνα Μπλαχίνα από τη Λευκορωσία. Ένα όνομα, μια δουλειά, μια οικογενειακή γιορτή, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης αποκτούν συμβολικό νόημα και γίνονται η αφορμή για πιο προσωπικές, μύχιες σκέψεις και συναισθήματα. Υπόρρητα μιλούν για τη μετανάστευση, την ξενότητα, τη ρευστότητα των ταυτοτήτων και την αίσθηση του να είσαι ένας «άλλος», ένας «ξένος». Οι αφηγήσεις τους ωστόσο αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί πλαισιώνονται από εικόνες που γύρισαν οι ίδιες, μια πρακτική εμπνευσμένη από την παράδοση του συμμετοχικού βίντεο που γενικότερα ενθάρρυνε μια πιο ενεργή και προσωπική κατάθεσή τους στο έργο – ένα έργο που αναμφίβολα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την αφοσίωση, την αμοιβαία κατανόηση κι εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των γυναικών της δημιουργικής ομάδας.

22.00 Ένας τυχερός ελέφαντας / Λίσα Λίμαν, ΗΠΑ, Διάρκεια:82' (τμήμα: Μικρές αφηγήσεις)
Πού πάει ένας ελέφαντας όταν η ζωή του στο τσίρκο τελειώνει; Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από τότε που ο διευθυντής τσίρκου Ντέιβιντ Μπόλντινγκ υιοθέτησε τη Φλόρα, ένα ορφανό αφρικανικό ελεφαντάκι, το οποίο ανέθρεψε με αγάπη σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς του και μετέτρεψε στο αστέρι του τσίρκου του. Καθώς η Φλόρα πλησιάζει στην ενηλικίωση, ο Ντέιβιντ συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ευτυχισμένη επί σκηνής και, εντέλει, βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι το τσίρκο δεν κάνει για τη Φλόρα. Ένας ελέφαντας πρέπει να ζει με άλλους ελέφαντες. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς τη «συνταξιοδότησή» της είναι ένα δύσκολο και συγκινητικό ταξίδι, το οποίο δοκιμάζει με απρόσμενους τρόπους το δεσμό τους. Το Ένας τυχερός ελέφαντας, γυρισμένο στη διάρκεια δέκα χρόνων, διερευνά τις συνέπειες της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, χωρίς να αγνοεί ούτε στιγμή την ευαίσθητη ιστορία αγάπης που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας.


23.30 Η ηχώ του χρόνου / Πάνος Κέκας, Ελλάδα, Διάρκεια:50' (τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)
«Κάπου στο τέλος της φαντασίας μας υπάρχει ο Λαβύρινθος. Γυρνά και πάλλεται και κανείς έως τώρα δεν έχει φθάσει στο κέντρο του».
Αυτό το «Λαβύρινθο» των μύθων αλλά και της αρχέγονης υπερβατικής πνευματικότητας του Ρος Ντέιλι και της μουσικής του εξερευνά η ταινία Η ηχώ του χρόνου. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας παρακολουθεί και καταγράφει την ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πορεία του παγκόσμια γνωστού Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ρος Ντέιλι στους δρόμους της «Τροπικής μουσικής». Ο Ρος Ντέιλι ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κρήτη αλλά παραμένει πάντα ένας ακούραστος ιχνηλάτης νέων μουσικών δρόμων. Ταξιδεύει με τον «Λαβύρινθο» δίνοντας συναυλίες και φέρνει σ’ επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς, με οδηγό το ήθος και την αστείρευτη έμπνευσή του.

Δευτέρα, 21/03/2011
19.00 Ένα μουσείο γεννιέται / Άννα Κεσίσογλου, Ελλάδα, Διάρκεια:28' (τμήμα: Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές)
Κοίταζα το κτίριο Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην οδό Κριεζώτου 3, όμορφο και ανακαινισμένο. Η πόρτα ήταν ανοιχτή και μπήκα. Πακέτα, πίνακες, γλυπτά, εργάτες να πηγαινοέρχονται και ανάμεσα ο διευθυντής του Mουσείου Μπενάκη κύριος Άγγελος Δεληβορριάς. Μπορώ να ανοίξω την κάμερά μου; ρώτησα. Είπε χαμογελώντας «Ναι». Κι έτσι άρχισε μια περιπλάνηση στην Πινακοθήκη Γκίκα που θα στεγάσει την καλλιτεχνική γενιά του Μεσοπολέμου.

19.30 Kuluhiro: Ελπίδα / Γιώργος Γεωργόπουλος, Ελλάδα-Κένυα, Διάρκεια:45' (τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)
Δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Κένυας. Σαράντα Έλληνες εθελοντές συναντούν τους Κουλουχίρο, μια ομάδα φτωχών οροθετικών που ζουν περιθωριοποιημένοι. Οι ιστορίες τους πολλές, και κάθε μία ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Μοιράζονται χαρά και κούραση, και δουλεύουν δίπλα δίπλα, κάτω από τον καυτό ήλιο για να φέρουν νερό σε μια άνυδρη περιοχή της σαβάνας. Το Δεκέμβριο του 2010, σαράντα εθελοντές της ActionAid από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη αποφασίζουν να αγνοήσουν την οικονομική κρίση και ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι για να ανακαλύψουν γιατί Κουλουχίρο σημαίνει Ελπίδα. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.
20.20 Καμένγκε, οι βόρειες συνοικίες / Μανού Τζερόζα, Σάλβα Μουνιόθ, Ισπανία-Ιταλία, Διάρκεια:59' (τμήμα: Ιστορίες της Αφρικής)
Στις βόρειες συνοικίες του Μπουτζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι, οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους ύστερα από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε το 2005. Σ’ αυτές τις φτωχογειτονιές, η βία συνεχίζεται και τα λόγια των ανθρώπων είναι γεμάτα φόβο και θυμό για την κυβέρνηση. Ο Αλέξις Σιντουχίτζε, δημοσιογράφος που γεννήθηκε σ’ αυτή την περιοχή, οργάνωσε, το 2007, ένα πολιτικό κίνημα που προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα. Μόλο που η παρούσα κυβέρνηση στο Μπουρούντι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, ο Αλέξις φυλακίστηκε το φθινόπωρο του 2005 επειδή εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις για την ελευθερία. Η γυναίκα του στη Γαλλία, ένας δικηγόρος στο Βέλγιο, καθώς και η διεθνής και τοπική κοινότητα ζητούσαν την απελευθέρωσή του, όμως αυτός παρέμεινε στη φυλακή έως την άνοιξη του 2009, όταν το δικαστήριο αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο.

21.25 Φθινοπωρινό χρυσάφι / Γιαν Τενχάβεν, Γερμανία-Αυστρία, Διάρκεια:94' (τμήμα: Μικρές Αφηγήσεις)
Η ταινία αφηγείται την ιστορία πέντε αθλητών καθώς προετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Φιλόδοξος στόχος, πόσο μάλλον αφού οι επίδοξοι αυτοί πρωταθλητές είναι μεταξύ 80 και 100 χρόνων. Απτόητοι και με μεγάλη δόση χιούμορ, οι ήρωές μας δέχονται την πρόκληση. Στην τελική ευθεία της ζωής τους και με σύνθημα «Θα ξεκουραστούμε αφού πεθάνουμε», αναζητούν έναν υπέρτατο στόχο και τα δίνουν όλα στο δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο στη Φιλανδία. Θέλουν ν’ ανέβουν στο βάθρο μια τελευταία φορά. Πρόκειται για ένα αγώνα ενάντια στην ηλικία και στα εμπόδια της ζωής· μια ιστορία για τις νίκες και τις ήττες, για τις αναποδιές και τους θριάμβους. Το Φθινοπωρινό χρυσάφι είναι ένας ύμνος στη ζωή έτσι όπως θα μπορούσε να είναι: όχι ανέφελη και χωρίς δυσκολίες, αλλά γεμάτη χιούμορ και αποφασιστικότητα.

23.05 Satsang, συντροφιά με την αλήθεια / Μαριάννα Αστρακά, Γιώργος Φωτιάδης, Ελλάδα, Διάρκεια:40' (τμήμα: Ελληνικό Πανόραμα)
Το Satsang, συντροφιά με την αλήθεια είναι η καθημερινότητα ανθρώπων αφιερωμένων στην αναζήτηση του εαυτού – γιόγκι, μοναχών, ερημιτών και ασκητών που ζουν στα βουνά των Ιμαλαΐων και στη ζούγκλα της Ινδίας. Μοιράζονται τις σκέψεις τους, τα αισθήματά τους, τη θεώρησή τους για τον κόσμο. Απαντούν στα βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και μας προτείνουν δρόμους για το δικό μας ταξίδι στη δική μας αλήθεια.
23.50 Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν / Καλλιόπη Λεγάκη, Ελλάδα, Διάρκεια:53'
Το χειμώνα του 2010, στο μπαρ «Dasein», στα Εξάρχεια, ξεκίνησε το πρότζεκτ The Confession Session. Εμπνευστής του ο Άλκης Γούναρης, που κάλεσε 52 θαμώνες του μπαρ για να εξομολογηθούν προσωπικές τους ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές πέρασαν στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα έγιναν υλικό γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ. Μπροστά στο φακό, οι λέξεις, οι φράσεις και τελικά τα ίδια τα πρόσωπα αποκτούν μια άλλη βαρύτητα. Κι αυτό γιατί αποκαλύπτονται συναισθήματα, σκέψεις, αναζητήσεις και αποφάσεις καθοριστικές για τον καθένα τους. Καταγράφοντας τις εξομολογήσεις των ανθρώπων, χαρτογραφούμε τον εσωτερικό τους κόσμο, έναν κόσμο λησμονημένο μέσα στο πολύβουο και το άξενο των σημερινών πόλεων.
Τρίτη, 22/03/2011
Έτσι είμαι: Ανατρέποντας Προκαταλήψεις
20.00 Έτσι είμαι / Ίνγκριντ Ντεμέτς, Καρολίνε Λάιτνερ, Ιταλία, Διάρκεια:49'
«Είμαι σαν ένας ερημίτης σ’ ένα νησί». Έτσι περιγράφει ο Πάτρικ τη ζωή του αυτιστικού που ζει παγιδευμένος στο σώμα του. Διαθέτοντας τη σοφία ενός στοχαστή και τα όνειρα και τους φόβους ενός εφήβου, ο Πάτρικ γίνεται οδηγός μας στον κόσμο του και μας επιτρέπει να δούμε, έστω και φευγαλέα, τα συναισθήματά του. H ταινία ακολουθεί τον Πάτρικ στο σχολείο, στο χρόνο που περνά με την οικογένειά του αλλά και μόνος του, και μεταφέρει στην οθόνη τις μύχιες σκέψεις του, αποκαλύπτοντας τη ματιά του η οποία συνήθως περιβάλλεται απ’ την ομίχλη της κατάστασής του. Αυτό που μας αποκαλύπτεται είναι μια πολυσύνθετη, φιλοσοφημένη ψυχή. Βλέπουμε έτσι μια αποστολή που μπορεί να επιτελέσει ο κινηματογράφος: να μας επιτρέψει να κοιτάξουμε –χωρίς οίκτο, αλλά με συμπόνια– μέσα στη ζωή κάποιου άλλου.

20.55 Οι αρτοποιοί / Γιάσμιν Φέντα, Σκωτία, Διάρκεια:11'
Σ’ ένα φούρνο στο Εδιμβούργο, μια ομάδα εργαζομένων με μαθησιακές δυσκολίες φτιάχνουν διαφορετικά είδη βιολογικού ψωμιού, το οποίο μοιράζεται καθημερινά σε μαγαζιά και καφετέριες της πόλης. Οι εργαζόμενοι συνεννοούνται χρησιμοποιώντας προσωπικούς τρόπους έκφρασης και τη νοηματική γλώσσα, φανερώνοντάς μας μια σειρά πολύπλοκων διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ τους αλλά και με τους κοινωνικούς τους λειτουργούς. Ο φούρνος Γκάρβαλντ αποτελεί πρωτοβουλία ενός κέντρου που έχει εμπνευσθεί απ’ τις ιδέες του Ρούντολφ Στάινερ. Εκεί, οι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν τις ατομικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους σ’ ένα περιβάλλον κοινωνικοποίησης.
21.10 Μαζί κι ο Σάμιουελ / Νταν Χαμπίμπ, ΗΠΑ, Διάρκεια:58'
Προτού διαγνώσουν στο γιο του Σάμιουελ εγκεφαλική παράλυση, ο φωτορεπόρτερ Νταν Χαμπίμπ σπάνια σκεφτόταν το θέμα της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρίες. Τώρα αυτό το θέμα είναι καθημερινά στη σκέψη του. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μαζί κι ο Σάμιουελ, που γυρίστηκε στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, καταγράφει με ειλικρίνεια την προσπάθεια των μελών της οικογένειας Χαμπίμπ να συμπεριλάβουν τον Σάμιουελ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Η ταινία παρουσιάζει και άλλες τέσσερις οικογένειες με ανάλογες εμπειρίες συμπερίληψης καθώς και συνεντεύξεις με δασκάλους, νέους, γονείς και ειδικούς επί θεμάτων αναπηρίας. Το Μαζί κι ο Σάμιουελ είναι μια έντονα προσωπική, με πάθος γυρισμένη ταινία που καταγράφει τους πολιτισμικούς φραγμούς και τα όρια που θέτει το σύστημα στη συμπερίληψη.
22.15 Το αγόρι μέσα του / Μαριάν Κάπλαν, Καναδάς, Διάρκεια:47'
Μια βραβευμένη Καναδή σκηνοθέτις στρέφει τον φακό της στον 12χρονο γιο της Άνταμ σ’ ένα δυνατό, πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ για το πώς μεγαλώνουν τα αυτιστικά παιδιά. Ο Άνταμ πάσχει από Σύνδρομο Άσπεργκερ, μια έντονη μορφή αυτισμού που χαρακτηρίζεται από κοινωνικά και συναισθηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά. Καθώς ο Άνταμ αδυνατεί να έχει μια φυσιολογική κοινωνική επαφή με τους συμμαθητές του, το σχολείο γίνεται γι’ αυτόν εφιάλτης. Τον αποκλείουν και τον φοβερίζουν συστηματικά, ενώ αναγκάστηκε να φύγει από το τελευταίο του σχολείο όταν ένα άλλο αγόρι τον απείλησε με μαχαίρι. Μέσα από μια σπάνια, προσωπική σκιαγράφηση μιας ολοένα και πιο συνηθισμένης μορφής αυτισμού, η ταινία αποτυπώνει τη δραματική οικογενειακή ζωή του Άνταμ καθώς αγωνίζεται να υπερβεί τις δυσκολίες, να αποφοιτήσει απ’ το δημοτικό και να καταλάβει τους νταήδες συμμαθητές του, τα κορίτσια και τη ζωή στον πραγματικό κόσμο.

23.10 Αγκαλιάσιμοι / Τζον Κεντ, ΗΠΑ, Διάρκεια:50'
To Αγκαλιάσιμοι είναι μια ταινία για την ομορφιά, το χάρισμα και την αγνή χαρά των ανθρώπων που πάσχουν από την σπάνια γενετική ασθένεια Σύνδρομο Ουίλλιαμς. Παρά τις γνωστικές δυσκολίες, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Ουίλλιαμς είναι εξαιρετικά δημιουργικοί και έχουν πλήρη αντίληψη της διαφορετικότητάς τους. Το πάθος και το ταλέντο τους στη μουσική είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά ούτε και να εξηγηθεί επιστημονικά. Η ταινία περιλαμβάνει μαρτυρίες σημαντικών ερευνητών της ασθένειας από το Ινστιτούτο Σαλκ, το Χάρβαρντ και άλλα κορυφαία ερευνητικά κέντρα, αλλά η καρδιά της αφήγησης είναι κάποιες θαυμάσιες συναντήσεις με ανθρώπους που πάσχουν από Ουίλλιαμς καθώς παίζουν μαζί μουσική, συγχρωτίζονται και γοητεύουν το κοινό.

Όλες οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και κατά τις ώρες που αναφέρονται στο παραπάνω πρόγραμμα
Η είσοδος είναι ελεύθερη