ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011

Θέλω να νικήσω!
Αν όμως δεν τα καταφέρω
βοηθήστε με να προσπαθήσω
με θάρρος!
(Όρκος Αθλητού Special Olympics)

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011.
Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν το περίφημο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» δεν είχαν σκοπό να υμνούν μόνο αθλητές, αλλά και αληθινούς αγωνιστές. Στόχος  τους οι υψηλότερες επιδόσεις για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά και ένεκα αγωνιστικής διάθεσης και καλλιέργειας της ψυχής τους.
Οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Special Olympics 2011 επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, τον τόπο που γεννήθηκαν και αναβίωσαν τα αθλητικά ιδεώδη. Μόλις 155 ημέρες μας χωρίζουν από το ύψιστο αθλητικό γεγονός του τρέχοντος έτους, που θα μας δημιουργήσει για ακόμα μια χρονιά συναισθήματα χαράς, συγκίνησης & εθνικής υπερηφάνειας. 
Από τις 25 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα,
7.500 Αθλητές Special Olympics από 185 διαφορετικές χώρες θα λάβουν μέρος σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Το πρόγραμμα ‘‘Host Town’’ (ΠΟΛΙΣ – ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου 2011 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 για τους αθλητές που θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ για τους Έλληνες πολίτες συνιστά μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις ξεχωριστές ικανότητες και δυνατότητες των ατόμων με διανοητική αναπηρία.
Πριν την επίσημη έναρξη των Αγώνων στην Αθήνα, οι Διεθνείς Αποστολές θα φιλοξενηθούν για τέσσερις ημέρες, και στις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας. Η Αλεξανδρούπολη, η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου συγκαταλέγεται στις πόλεις του προγράμματος <<ΠΟΛΙΣ-ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ>>. Κατά συνέπεια είναι καλό οι διοικούντες την χαρισματική πόλη μας να διεκδικήσουν τα μέγιστα κατά το δυνατόν, οικονομικά και μη, οφέλη, ώστε μετά την τέλεση των Αγώνων και όταν ΄΄θα σβήσουν τα φώτα΄΄ ο απολογισμός να είναι θετικός, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας, που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες.
Και φυσικά των νόημα των Special Olympics είναι πολυδιάστατο. Το μεγαλείο του ανθρώπου υποδηλώνεται από την μοναδική και προνομιακή θέση, την οποία θα κατακτήσει σε αγώνες και αθλητικές δοκιμασίες. Η τοποθέτηση αυτή είναι πολύ απλή και συμπεριλαμβάνεται σε μια και μόνο φράση: Αθλητική Ιδέα. Ο αθλητισμός, με τη σειρά του και τη σημερινή του μορφή, από τον τοπικό σύλλογο ως τον πρωταθλητισμό, μπορεί να συμβάλλει στη φιλία και στη συναδέλφωση των ανθρώπων. Αποτελείται από ανθρώπους απλούς, ταπεινούς, που δεν αντέχουν στη στέρηση και που επιθυμούν να καλυτερεύουν ολοένα τη ζωής τους. Με όπλα τους το χαμόγελο, την ψυχική δύναμη, την υπομονή, αγγίζουν τα όνειρά τους, που αυτόματα μετατρέπονται σε επιτυχία και διάκριση.
Σήμερα, που η καθημερινότητά και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, οι άνθρωποι λειτουργούν μηχανικά τρέχοντας να προλάβουν δίχως καλά-καλά να καταλαβαίνουν τι κυνηγούν. Υπό άλλες συνθήκες, ίσως να εκτιμούσαμε κάποια πράγματα παραπάνω, να βάζαμε άξιους και ικανούς στόχους ώστε να υλοποιηθούν. Ο άνθρωπος μέσα του κρύβει δυνάμεις, έχει σπάνιες αντοχές και πολλές ιδιαίτερες ικανότητες. Το ταλέντο των αθλητών σε αυτή την ειδική και συνάμα σπουδαία διοργάνωση, θα μας θυμίσει τι σημαίνει αθλητισμός. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουμε ότι δεν βλέπουν, όμως, πραγματικά, βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους και μάλιστα πολύ καλύτερα από άλλους συνανθρώπους τους. Κάποιοι άλλοι, που δεν μπορούν να τρέξουν, ατενίζουν όμως μπροστά σε ένα δρόμο μακρύ, ένα δρόμο ξεχωριστό, πιο κοντινό σε εκείνους και οι οποίοι μας γεμίζουν υπερηφάνεια και δικαίωση για τους κόπους & τις θυσίες τους. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο δυνατοί και δεν έχουμε τα ίδια χαρίσματα.
Σχεδόν 10.000 αθλητές και προπονητές, μέλη των Διεθνών Αποστολών Special Olympics, θα φιλοξενηθούν παράλληλα σε πόλεις και νησιά όλης της χώρας, με στόχο, φεύγοντας από την Ελλάδα οι αποσκευές τους να είναι γεμάτες από τις αρετές για τις οποίες φημίζεται ο τόπος, την εξυπηρέτηση, την ευγένεια, την καλοσύνη και τη ζεστή φιλοξενία. Η συνολική αυτή προσπάθεια, ας είναι λαμπρό παράδειγμα για όλους εμάς. Ας τα καταφέρουμε όλοι να ζήσουμε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία, να μάθουμε από κοντά νέες μεθόδους και τακτικές. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους. Με νόμους, κανόνες, σεβόμαστε τα όρια, ξέρετε, όλα αυτά που πρέπει να εφαρμόζουμε, εκείνα που μας δίνουν δύναμη και όραμα.

Χαρίκλεια Α. Καλαμογιώργου
Αθλητική Δημοσιογράφος
(Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ
Χρήστου Σωτηρακόπουλου)