ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

σε δραματική κατάσταση οι επιχειρήσεις στη Ροδόπη

Σε 600 έφθασαν τα λουκέτα στην αγορά της Κομοτηνής το 2010


Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και θα συμβεί μόνον εάν αντιμετωπιστεί ολόκληρη η χώρα σαν μια επιχείρηση, υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης κατά την ομιλία του στην κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Κατά τον κ. Αγγελίδη καμιά επιχείρηση δεν πρόκοψε όταν περιορίστηκε να κάνει μόνο αυτά που ήθελαν οι

δανειστές της. «Γιατί οι δανειστές», όπως είπε, «θέλοντας πρωτίστως να μη χάσουν, σε υποχρεώνουν να παίζεις άμυνα. Πράγματι αν δεν φας γκολ δεν χάνεις. Αλλά αν δεν βάλεις γκολ δεν κερδίζεις. Και η επιχείρηση για να κερδίσει πρέπει να τολμήσει. Να έχει όραμα για να μπορέσει να μετασχηματιστεί, να απελευθερώσει δυνάμεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, και κυρίως να έχει μια διοίκηση που κατανοεί πως κάθε μέρα που δεν γίνεται κάτι θετικό, είναι πράγματι μια χαμένη μέρα για την επιχείρηση. Πόσο μάλλον για μια χώρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ροδόπης, «αν σπάσουν τα καρτέλ και λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, ώστε να πέσουν οι τιμές, ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, μειωθεί το σπάταλο κράτος και γλυτώσουμε από τον βρόγχο διάφορων συντεχνιών που στραγγαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα επέλθει η αναγκαία ρήξη με την χρόνια διαρθρωτική καθυστέρηση της χώρας που μας έφερε υπό διεθνή επιτήρηση. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα μετατρέπει την Ελλάδα από χώρα δημοσίων υπαλλήλων σε χώρα επιχειρηματιών».

Τους άξονες αυτούς προτείνει να εμπεριέχει ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους περισσότερο προωθητικούς και αποφασιστικούς από αυτά του μνημονίου.
Κατά τη γνώμη του το μνημόνιο θα το διώξουν μόνο ανταγωνιστικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Το μοναδικό δηλαδή κύτταρο της κοινωνίας που παράγει πλούτο και κατόπιν το διανέμει στην κοινωνία αποπληρώνοντας τα όποια χρέη», τόνισε ο κ. Αγγελίδης επισημαίνοντας ότι αυτές είναι οι επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στην πιο δραματική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα το κράτος έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον, ζητώντας την άμεση καταβολή αυτών που του χρωστούν χωρίς το ίδιο να πληρώνει ποτέ τις δικές του υποχρεώσεις και να αρνείται τον συμψηφισμό οφειλών-υποχρεώσεων.

Για τη Θράκη και τη Ροδόπη ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως οι δύο πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής βρίσκονται υπό κατάρρευση, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα στην αγορά της Κομοτηνής με 600 λουκέτα το 2010.

Το ΕΒΕ Ροδόπης, τόνισε, προτείνει τη μετάλλαξη της αγροτικής παραγωγής σε ένα σύνολο μικρών αγροτικών μονάδων επιχειρηματικής δομής. Για την μεταποίηση πρότεινε την αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών στις γειτονικές αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ επισήμανε την ανάγκη να απογαλακτιστεί από την εμμονή των υποβοηθούμενων κρατικών ενισχύσεων.

Επισήμανε ότι το εμπόριο, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός πρέπει να αναδειχθούν σε στρατηγικούς τομείς μελλοντικής επένδυση και να αποκτήσουν την δική τους τοπική ταυτότητα. Ο κ. Αγγελίδης ζήτησε επίσης να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αναγκαίες υποδομές που καθυστερούν, με κύριο αίτημα την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού.

Αναφερόμενος στις δράσεις της νέας χρονιάς γνωστοποίησε ότι στις 14 και 15 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης διοργανώνουν υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, διήμερο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ.

Το ΕΒΕ Ροδόπης βράβευσε τις εταιρίες Pharmathen και Benjamin Moore.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, o oποίος έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται με τον υπό ψήφιση επενδυτικό νόμο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες της πολιτείας που εξέθρεψε με την πολιτική της τα «εργοστάσια κουφάρια» και τα «θαλασσοδάνεια» στις επιχειρήσεις της Θράκης.

www.voria.gr