Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την παράταση της προθεσμίας που ισχύει έως σήμερα (31.12.2010) για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοσή τους.
Στηναναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Σε συνέχεια της ερώτησης που είχε κατατεθεί στις 09/06/2010 με θέμα ''Ομηρία κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε δασικές περιοχές καθώς και σε περιοχές Natura 2000'', και με αφορμή την παρέλευση της προθεσμίας που ισχύει έως σήμερα (31.12.2010) για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επανέρχομαι στο θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.
Στην Ελλάδα λειτουργούν γύρω στις 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια. Οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι οικογενειακής μορφής και αποκλειστικής απασχόλησης και εκτρέφουν περί τα 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ο αριθμός των μόνιμων θέσεων εργασίας στις εκμεταλλεύσεις αυτές είναι τουλάχιστον διπλάσιος και όλες διάσπαρτες στην ελληνική ύπαιθρο.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες κτηνοτρόφοι ζούνε και εργάζονται σε συνθήκες πρωτόγονες χωρίς ρεύμα ή νερό ή σωστό δρόμο πρόσβασης στα ποιμνιοστάσια τους, ιδίως στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου παράγονται και τα ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα ζωοκομικά προϊόντα. Το 90% των ποιμνιοστασίων στην χώρα δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν θα μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις ΟΣΔΕ, ούτε καμία άλλη επιδότηση, να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης, κλπ. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι φορείς των κτηνοτρόφων παλεύουν πολλά χρόνια για να επιλυθεί, όμως ανακύπτουν διαρκώς προσκόμματα και κωλύματα. Παράλληλα η διαδικασία αδειοδότησης ποιμνιοστασίου είναι τόσο πολυδάπανη χρονοβόρα και γραφειοκρατική που χρειάζονται 29 δημόσιοι υπάλληλοι να υπογράψουν για μια άδεια.
Δυστυχώς νέοι άνθρωπο με μεράκι με γνώσεις που αγαπούν την δουλειά τους έρχονται αντιμέτωποι με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, τα καρτέλ γάλακτος κρέατος και ζωοτροφών κλπ. Για αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα να μπουν οι νέοι άνθρωποι στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά το βασικότερο είναι να μην φύγουν και αυτοί που υπάρχουν σήμερα, οι οποίοι καταστράφηκαν γιατί το κράτος τους καθυστερούσε τις επιδοτήσεις και έπεσαν στα νύχια των τοκογλύφων για να αποπερατώσουν τα έργα.
Η κτηνοτροφία με δεδομένη την παρούσα κρίση πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα και τις υπερπηδώντας τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου