ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

προτάσεις Ρενταρή για τον Έβρο

« ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΡΕΝΤΑΡΗ-ΤΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ»
Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε έθεσε σήμερα στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Έξαρχο και σ’ολόκληρη την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα του Νομού Έβρου.
Στην τοποθέτησή  της χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ο Έβρος πάντα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κεντρικής πολιτικής λόγω των χρόνιων, δομικών και λειτουργικών προβλημάτων του. Ωστόσο, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που του παρουσιάζονται δεν πρέπει να είναι ίδιες με όλες τις περιφέρειες. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά τα φυσικά, γεωγραφικά πολιτισμικά και υποδομών εμπόδια».
Στα μεγάλα θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τον Έβρο, η Βουλευτής κατέταξε τα εξής:
1)                Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Η κ. Ρενταρή σημείωσε πως το Λιμάνι παραμένει αναξιοποίητο, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο μέσω οδικών μεταφορών. Ως λύση, τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων στην περιοχή του λιμανιού προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να περιφραχθεί και να ενταχθεί στα διεθνή λιμάνια ασφαλείας.
2)                Αγροτικά Θέματα: Η Βουλευτής  ανέφερε ότι η κύρια ατμομηχανή ανάπτυξης στο Νομό είναι ο αγροτικός κόσμος και γι’αυτό ακριβώς χρειάζεται εκσυγχρονισμό στις υποδομές και στη λειτουργία του. Μίλησε για τις πλημμύρες που κάθε χρόνο καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας «Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της Κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του» (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα αρδευτικά δίκτυα και παρουσίασε  τις προτάσεις της Γεωτεχνικής Σχολής Ορεστιάδας που αποδεικνύουν την εφικτή υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων.
3)                Ανεργία-Προγράμματα Απασχόλησης: Η κ. Ρενταρή μίλησε για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στον Έβρο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από το Υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα ‘Τοπικής Απασχόλησης’  και ζήτησε επίσπευση εργασιών για την άμεση εξάλειψη του φαινομένου της ανεργίας.
4)                Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας: .  «Το εργοστάσιο δεν είναι απλά μια  βιομηχανία, είναι ολόκληρη η βιομηχανία τη περιοχής» όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η Βουλευτής και στη συνέχεια τόνισε ότι «Το κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου στο Νομό μας, όχι μόνο θα στερήσει την εργασία από τους 50 μόνιμα εργαζόμενους και άλλους τόσους εποχικούς, θα συντελέσει επίσης στον οικονομικό μαρασμό και όλων των άλλων επαγγελμάτων που συσχετίζονται με τη λειτουργία του. Τέλος, θα αυξήσει το φαινόμενο της απερήμωσης μιας περιοχής που έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε μια πλούσια παραγωγική δύναμη». Γι’αυτό το λόγο ζήτησε να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες πολιτικές προκειμένου να επιβιώσει ‘η βάση της παραγωγικής δύναμης του Νομού Έβρου’.
5)                Για τον Οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο:  Αναφέρθηκε στα δύο ημιτελή του τμήματα και τόνισε ότι γνωρίζει  ότι κ. Μαγκριώτης υπεσχέθη ότι θα δημοπρατηθεί λίαν συντόμως. Ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.
6)                Σαμοθράκη: Το νησί της Σαμοθράκης και η ανάλογη αξιοποίησή του ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε την Βουλευτή στη διάρκεια της τοποθέτησής της. Δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές όπως π.χ.: η  διαχείριση των απορριμμάτων, η διασφάλιση του βιολογικού καθαρισμού, η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η αξιοποίηση του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου του νησιού, προκειμένου να καταστήσουν το νησί ‘οικονομικά αυτόνομο’. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανεπαρκή συγκοινωνία του νησιού και τη μη τακτική σύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα.
7)                Αγροτουρισμός- Γεωθερμία: Το τελευταίο ζήτημα που έθεσε η κ. Ρενταρή ήταν η ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού και η σωστή αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων (τα οποία είναι άφθονα στον Νομό) για φθηνή ενέργεια.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Βουλευτής σημείωσε πως όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική-επιβεβλημένη ανάγκη να υλοποιηθούν για την πρόοδο τόσο του Νομού όσο και της χώρας. Τέτοιες ενέργειες θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο της κρίσης και θα παράγουν ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.