ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

δωρεάν τεστ "Παπ"

 «Με το τεστ Παπανικολάου προλαμβάνονται πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι οι προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί και τα παθολογικά τεστ Παπ από τη 
δεκαετία του ΄90», επισήμανε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σταύρος Κανακέκης, διευθυντής, μαιευτήρας- γυναικολόγος.
   Να σημειωθεί πως από σήμερα έως το τέλος του μήνα (24-31), δωρεάν κυτταρολογικές εξετάσεις τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική.
    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.
  Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.ΑΠΕ