Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να κλείσει τα ταπητουργεία σ' όλη τη χώρα λόγω του ζητήματος που προέκυψε με το ωράριο του κεντρικού καταστήματος πώλησης χαλιών στην οδό Φιλελλήνων και τη όλη ζημιογόνα δραστηριότητα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τον Έβρο. Γυναίκες οι οποίες εργάζονται σε ταπητουργεία, στην ουσία μόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη σύνταξη, χάνουν τη δουλειά τους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ thraki Nεα.
1 σχόλια:
Ευχαριστούμε για την δημοσιοποίηση του θέματος και είναι μια σημαντική βοήθεια στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Οικοτεχνία ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Η Οικοτεχνία λειτουργεί από το 1947 και είναι κυριολεκτικά η παροχή πρόνοιας στην πράξη. Αναπτύσσεται σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές (στη Β. Ελλάδα , Έβρο ,Θράκη, Ήπειρο ,Χίο Μυτιλήνη, Κέρκυρα ) με σκοπό την παροχή μέσω απασχόλησης ενός μικρού επιπλέον εισοδήματος στις απασχολούμενες αυτές κυρίως γυναίκες αλλά και άτομα με αναπηρία αλλά και την παροχή ασφάλειας ΙΚΑ που στα δυσπρόσιτα χωριά λόγο μη εύρεσης εργασίας είναι δύσκολη.
Η εσκεμμένη παραπληροφόρηση και δημοσιοποίηση εσκεμμένα λανθασμένων αλλά και μη διασταυρωμένων στοιχείων σκοπό είχαν την κατασυκοφάντηση της Οικοτεχνίας αλλά και των εργαζομένων σε αυτή. Πιθανώς η ύπαρξη της Οικοτεχνίας ενοχλεί άλλους επιχειρηματίες του χώρου γιατί η ποιότητα , οι τιμές αλλά και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης αποτρέπει το καταναλωτικό κοινό να στραφεί σε αγορές κινέζικων, ιρανικών και άλλων ειδών χαλιών.
Η έκθεση ειδών οικοτεχνίας Φιλελλήνων 14 λειτουργούσε με ωράριο Δευτέρα και Σάββατο 07:30-15:00 και Τρίτη, Τετάρτη ,Πέμπτη και Παρασκευή 08:00-20:00. Παρέμεινε ανοιχτή έως 23/12/2010 και από 27/12/2010 ξεκίνησε η απογραφή και όλες τις ενέργειες που χρειαζόταν για την αλλαγή επωνυμίας και ΑΦΜ σύμφωνα με τον Ν 3895/8-12-2010, περί κατάργησης & συγχώνευσης των Οργανισμών. Στο άρθρο 3 προβλέπετε την κατάργηση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και η συγχώνευσή του με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων είναι 61 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου. (περιφέρεια 46, Κεντρικές Υπηρεσίες 10, κατάστημα 5 και 2 με σύμβαση stage).
Η παροχή κτιριακής εγκατάστασης από το Υπουργείο Υγείας για τη στέγαση της έκθεσης ειδών Οικοτεχνίας αυτόματα θα έκανε την Οικοτεχνία κερδοφόρα για το κράτος και θα συνέχιζε το προνοιακό έργο του Υπουργείου.
Η μεταβίβαση των σχολών στους Δήμους είναι αδύνατη να λειτουργήσει δηλαδή είναι ένας έμμεσος τρόπος κλεισίματος, λόγο προβλημάτων στην προμήθεια Α΄ υλών αλλά και άλλων προβλημάτων όπως η διάθεση των κατασκευασθέντων ειδών, ο σχεδιασμός χαλιών κ.λ.π.. Οι Α΄ ύλες της Οικοτεχνίας προμηθεύονται από μικροεπιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυσή τους και είναι όλες Ελληνικές. Οι βαφές είναι 100% ανεξίτηλες και ελεγμένες από το Γενικό χημείο του Κράτους. Ο σχεδιασμός των ειδών γίνετε στο σχεδιαστήριο Οικοτεχνίας και βασίζεται στην ελληνική λαϊκή τέχνη και παράδοση αλλά και στα Ελληνικά Μουσεία (Μπενάκη, Βεργίνα κλπ). Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας έχει που κατασκευάσει σχέδιο χαλιού αποκλειστικά για την Οικοτεχνία, ο Γιάννης Μόραλης και ο Γιάννης Τσαρούχης που έχουν σχεδιάσει κιλίμια αποκλειστικά για την Οικοτεχνία, στήριξαν με αυτό τον τρόπο την πολιτιστική αλλά και προνοιακή πολιτική της Οικοτεχνίας
Η Οικοτεχνία είναι το τελευταίο κρατικό προπύργιο που κρατάει ψηλά τη σημαία του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και την παροχή πρόνοιας κυριολεκτικά στην πράξη προσφέροντας απασχολισημότητα και όχι αποκλεισμό.
Ο αγώνας δεν θα σταματήσει.
Πανελλήνιο Σωματείο Προσωπικού ΙΚΠΑ
Δημήτρης Γκοσδής Πρόεδρος Σωματείου τηλ. 697 7710275
Δημοσίευση σχολίου