ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

στέλνει Αδελφότητες για να ελέγξει τη μειονότητα

Σε πεδίο "υπόγειας σύγκρουσης" για τον πολιτικό έλεγχο της μειονότητας η Θράκη

Η σύγκρουση, η οποία είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία, μεταξύ του στρατιωτικού - κοσμικού κατεστημένου και των ισλαμιστών, όπως εκφράζονται μέσα από
τις δεκάδες ισλαμικές Αδελφότητες που επί διακυβέρνησης Ερντογάν συγκροτούν τα νέα οικονομικά και πολιτικά «τζάκια» της Τουρκίας, μεταφέρεται και στη Θράκη με αποκορύφωμα μέχρι τώρα τις βουλευτικές, αλλά και τις δημοτικές εκλογές.
Δεν ήταν τυχαία η στάση που έχουν κρατήσει οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τον ψευδομουφτή Ξάνθης και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Α. Μέτε, ούτε οι κάτω των προσδοκιών του προξενείου επιδόσεις των εκλεκτών του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο κ. Χαλίτ Ερέν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και μετά από ένα πέρασμα από ακραίους εθνικιστικούς χώρους βρίσκεται σήμερα επικεφαλής ενός ιδιαίτερα σημαντικού οργανισμού, του IRCICA.
Το «Κέντρο Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού» το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ιδρύθηκε το 1980 με έδρα την Κωνσταντινούπολη και έχοντας από το 2005 στην ηγεσία του τον κ. Ερέν στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στη μελέτη και προβολή της «οθωμανικής παράδοσης» των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής...
Ο κ. Ερέν, έχοντας στη διάθεσή του σημαντικά ποσά, δεν λησμόνησε τη Θράκη, μια και για μεγάλο διάστημα ηγείτο και της γνωστής οργάνωσης «Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του βαθέως κράτους στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Ερέν, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει όχι μόνο χρηματοδότηση αλλά και απευθείας επαφές με τα ανώτερα κλιμάκια του ΑΚΡ και τους ίδιους τους κ. Γκιουλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή σε κύκλους της μειονότητας εις βάρος του Τούρκου προξένου.
«Πλάτανος» με... σημασία
Μια από τις πιο γνωστές τουρκικές Αδελφότητες είναι η Cinar, με αρχηγό τον Ομέρ Μπαμπά, που εκφράζει το γνωστό Milli Gorus, το μανιφέστο του ισλαμοεθνικισμού που πρόβαλε το 1969 ο Ν. Ερμπακάν και βρήκε απήχηση στην Τουρκία αλλά και στην τουρκική διασπορά.
Το ίδιο όνομα, Cinar (Πλάτανος), πήρε και Πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2008 στην Ξάνθη με πρόεδρο σήμερα τον Τζενγκίζ Ομέρ, εκδότη της εφημερίδας «Μιλέτ» της Ξάνθης, που διακρίνεται για τις σκληρές θέσεις της.
Ο Σύλλογος, με πόρους που δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό του δημοσιογράφου και μειονοτικού παράγοντα Α. Ντεντέ και τον οποίο μετονόμασε σε «Cinar Radio».
Στον «πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη εντάσσεται και το περιστατικό με τη διαρροή της φωτογραφίας από συνάντηση που είχε ο κ. Σ. Ξυνίδης με τον Α. Μετέ, που στόχευε τόσο στην υπονόμευση του υπουργού στο χριστιανικό στοιχείο όσο και της «αξιοπιστίας» του Μετέ εντός της μειονότητας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής». newsbeast