ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

παραγωγή και κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων εν έτει 2011

Ο ακριβής όρος είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, και όχι μεταλ-λαγμένοι, επειδή αυτοί, δεν προέκυψαν τυχαία στη φύση, αλλά είναι αποτέλε-σμα σκόπιμης παρέμβασης του ανθρώπου επάνω στο DNA των οργανισμών αυτών.
 Γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί ο οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά με την προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων που προέρ-χονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη. Σήμερα το καλαμπόκι και η σόγια είναι δύο από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες στη

 βιομηχανία των τροφίμων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίμων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή κα-λαμποκιού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε τον .............
 Δεκέμβριο του 1997 ότι όλα τα προ-ϊόντα τα οποία θα περιέχουν πρωτεΐνη, ή DNA από μεταλλαγμένους οργανι-σμούς, πρέπει να σημαίνονται με ειδική ετικέτα.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, ορισμένα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως η λεκιθίνη σόγιας (είναι προσθετικό των τροφίμων) και το 95% του λαδιού της σόγιας (τα οποία δεν περιέχουν πρωτεΐνη και DNA) δεν θα χρειάζονται σήμαν-ση.
Έτσι συνολικά το 95-98% των περίπου 30.000 προϊόντων που μπορούν να προκύψουν από μεταλλαγμένους οργανισμούς δεν χρειάζονται υποχρεωτι-κή σήμανση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσον καιρό συνεχίζει η παραγωγή και η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων ουσιών και τροφίμων, ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος. Τα προϊόντα μεταλλαγμένης σόγιας βρίσκονται στα αλλα-ντικά, ζαχαρωτά-γλυκά, κονσέρβες ψαριού, μπισκότα, παιδικές τροφές, προϊό-ντα σοκολάτας, στιγμιαίος καφές και ψωμί. Τα προϊόντα μεταλλαγμένου καλαμποκιού βρίσκονται στα δημητριακά ( καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι, ά-μυλο, νιφάδες καλαμποκιού), ζαχαρωτά-γλυκά, κονσέρβες ψαριού, μπισκότα, παιδικές τροφές και φυτικά έλαια.

Ίσως αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν πεισθεί ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ως διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης, μπο-ρούν να υπονομεύσουν την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, είναι:

• να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να α-ντιστέκεται στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών και ζώων.

• Να απαιτήσουν να τηρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σήμαν-ση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.

• Να πιέσουν ώστε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), να εντείνει τους ελέγχους γύρω από το ζήτημα των μεταλλαγμένων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι προστατεύονται από τα αρμόδια κυβερνητικά σώματα.

• Να αποκρούουν επιχειρήματα που συνδέουν την δημιουργία μεταλλαγμένων τροφίμων με το πρόβλημα της πείνας που υπάρχει στον πλανήτη.

Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίσουν τη ζωή τους και το μέλλον του πλανήτη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών της διατροφής. Για ακόμη μια φορά τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από τους ανθρώπους.

Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης,
Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Master στην Περιβαλλοντική Πολιτική &
Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου