Διανύοντας την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους και λόγω της αυξημένης διακίνησης, ζήτησης και κατανάλωση κρεάτων η Δ/νση Κτηνιατρικής αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους καταναλωτές, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή προμήθεια και συντήρηση των κρεάτων, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Α’ Ψωνίζουμε κρέας:
Από νομίμως λειτουργούντα κρεοπωλεία ή άλλες νόμιμες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν κρέατα παραγωγικών ζώων, η σφαγή των οποίων διενεργείται σε εγκεκριμένα σφαγεία που επιβλέπονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την υγιεινή των κρεάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η προμήθεια κρέατος απ’ ευθείας από τους κτηνοτρόφους είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή και γενικά για τη δημόσια υγεία.
Β’ Αναζητούμε κρεοπώλη που να έχει:
• Καθαρή και περιποιημένη εμφάνιση.
• Καθαρό μαγαζί (τοίχους, πατώματα, μπάγκους).
• Καθαρά ψυγεία, με θερμόμετρα μέσα σε αυτά
• Το κρέας να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία-βιτρίνες και όχι σε τσιγκέλια εκτός ψυγείων.
• Να κόβει κιμά από κομμάτι της αρεσκείας μας και όχι να μας δίνει έτοιμο κομμένο από πριν.
Γ’ Ψωνίζοντας κρέας ελέγχουμε:
Γ1 την επισήμανση:
• Τα βοοειδή πρέπει πάντα να συνοδεύονται από καρτελάκι στο οποίο αναγράφονται: η προέλευση του ζώου ( τόπος γέννησης, εκτροφής, σφαγής), η ηλικία (Μοσχάρι γάλακτος από 5-8 μηνών, Μοσχάρι από 8-12 μηνών, Νεαρό ζώο από 12-24 μηνών και από 24 μηνών και άνω Κρέας Βοοειδών) και η ημερομηνία σφαγής.
• Ετικέτες ζυγιστικών μηχανών: ελέγχουμε την ύπαρξή τους στην συσκευασία και αναγράφουν τα εξής στοιχεία: είδος και προέλευση ζώου, βάρος και τιμή.
• Σφράγιση: οι σφραγίδες που τοποθετούνται επί των σφαγίων ζώων, πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να αναγράφουν το είδος, την προέλευση π.χ. Ελλάδα, Ουγγαρία κα, και την κατηγορία.
Γ2 την υγιεινή
• Ζητούμε το συγκεκριμένο κομμάτι για συγκεκριμένο φαγητό που θα κάνουμε
• Αγοράζουμε ποσότητες που θα καταναλωθούν άμεσα
• Αποφεύγουμε να «ψαχουλεύουμε» τα κρέατα
• Κοιτούμε να έχουν ευχάριστη οσμή και μη γλοιώδη επιφάνεια
• Δεν αφήνουμε να χτυπούν τις μπριζόλες γιατί υποβαθμίζουμε την ποιότητά τους.
Δ’ Αφού ψωνίσουμε το κρέας:
• Κατευθυνόμαστε το συντομότερο στο σπίτι και το τοποθετούμε στο ψυγείο
• Αποφεύγουμε να «βολτάρουμε» το κρέας ( για να συνεχίσουμε τα ψώνια μας)
• Το μεταφέρουμε με ισοθερμική συσκευασία (φελιζόλ, θερμός) όταν πρόκειται να ταξιδεύσει σε άλλο μέρος.
Ε’ Αγοράζοντας κοτόπουλο ή γαλοπούλα:
Προσέχουμε ώστε
• Το δέρμα τους να είναι άθικτο, λευκό ή ελαφρά λευκοκίτρινο
• Τα μπούτια και το στήθος να είναι ανεπτυγμένα
• Να υπάρχει οπωσδήποτε η σφραγίδα του κτηνιατρικού ελέγχου με τον τόπο και την ημερομηνία σφαγής επάνω τους (καρτελάκι)
• Να διατηρούνται πάντοτε σε ψυγείο (3-4ο C) και ποτέ σε πάγκους ή ανοιχτά τελάρα όπου ο καθένας μπορεί να ψαχουλεύει ελεύθερα.
• Η εσωτερική τους (σπλαχνική) κοιλότητα να έχει χρώμα φυσιολογικό, όπως και το υπόλοιπο κρέας και να μυρίζει ευχάριστα.
• Ολόκληρο κοτόπουλο τεμαχίζεται παρουσία του πελάτη και κατόπιν εντολής του.
• Τεμάχια κοτόπουλου: 1.Τυποποιημένα Επί της συσκευασίας τους πρέπει να αναγράφεται τόπος και ημερομηνία σφαγής, ημερομηνία λήξης, επωνυμία εταιρείας και χώρα προέλευσης.
2. ¨Χύμα¨ θα πρέπει να υπάρχουν σε πιατέλες παρουσίασης με καρτελάκι όπου θα αναγράφεται ημερομηνία λήξης και προέλευση.
ΣΤ’ Αγοράζοντας κοτόπουλο ή γαλοπούλα (ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ):
Θα πρέπει:
• Να έχουν άθικτη συσκευασία (χωρίς τρύπες).
• Να βρίσκονται μέσα σε ψυγεία – καταψύκτες (-18ο C).
• Στο διαφανές περιτύλιγμά τους να είναι γραμμένα και ευανάγνωστα:
1. Η επωνυμία της επιχείρησης που σφάχτηκε
2. Η επωνυμία της επιχείρησης που καταψύχθηκε
3. Η ημερομηνία σφαγής και κατάψυξης
4. Η σφραγίδα ελέγχου της κτηνιατρικής Υπηρεσίας
Εάν οι καταναλωτές τηρήσουν τις παραπάνω απλές οδηγίες δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΒΡΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου