ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

"μαχαίρι" 30% στις εισφορές θέλουν οι επιχειρήσεις του Έβρου

Άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του Έβρου που πλήττεται από τη γειτνίασή τους με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, λόγω του ελκυστικού φορολογικού, εργασιακού και ασφαλιστικού περιβάλλοντός τους, ζητά η τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα, επισημαίνει πως την όλη κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω κι η μεγάλη απόσταση από τις αγορές, με συνέπεια το κόστος μεταφοράς να γίνεται δυσβάσταχτο και να οδηγεί σε αναστολή εργασιών μονάδων και στη δημιουργία στρατιών ανέργων, προκαλώντας εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από σχετικό υπόμνημα που απέστειλε το Επιμελητήριο του νομού προς την υπουργό Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη, αλλά και σε ντόπιους πολιτευτές όπως ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό σύστημα επιβάλλει ιδιαίτερα υψηλό μη μισθολογικό κόστος στους εργοδότες κρίνεται επιβεβλημένη η υιοθέτηση και εφαρμογή πρότασης για μείωση του ύψους της εργοδοτικής εισφοράς από 1/1/2011, σε ποσοστό 30% και για διάρκεια δέκα ετών.

Δικαιούχοι της δράσης, σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, να είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με έδρα στο νομό Έβρου που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως μεταποίηση, εμπόριο, παροχή υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας και την επιδότηση της απασχόλησης, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία τριακοσίων (300) νέων θέσεων εργασίας, για τους ανέργους του νομού Έβρου ηλικίας 18-64 ετών, για πλήρη ή μερική απασχόληση, με την επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα αναφέρεται στο 100% των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στο 100% μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών - εργαζομένων) εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος αυτής της δράσης, είναι η ενίσχυση της καθαρής αύξησης των νέων θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, πρόσθετες εκείνων που τυχόν δημιουργούνται στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου ενταγμένου σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων. Δικαιούχοι της δράσης προτείνεται να είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με έδρα στο νομό Έβρου. Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:

● Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ,
● Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Στην ίδια λογική, εξάλλου, προτείνεται η ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ μουσουλμάνων γυναικών και τοπικών επιχειρηματιών στην περιοχή παρέμβασης, για τη δημιουργία πενήντα (50) επιχειρηματικών cluster μικρής εμβέλειας. Σκοπός τέτοιων προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η τοπική ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης και αύξησης της απασχόλησης των μουσουλμάνων γυναικών, σε τομείς ή περιοχές που ήδη παρουσιάζουν ιδιαίτερα κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, και που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιτυγχάνεται δε, μέσω της δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την αύξηση της απασχολησιμότητας, σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη, την προώθηση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες αυτές και την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας.
Οι επιμέρους ενέργειες στοχεύουν στην επιδότηση – του δυνητικού προς ένταξη επιχειρηματία-, έως του ποσού των 20.000 ευρώ, ώστε ο ίδιος να συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με την μουσουλμάνα γυναίκα, και εκείνη να του παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα βασισμένα στα εκάστοτε τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής της.

«Δημιουργείται, κατά συνέπεια, μία σχέση συνεργατικότητας για την παραγωγή και την μετέπειτα διάθεση προϊόντων σε τομείς με ιδιαίτερα προβλήματα απασχόλησης ( π.χ. παραδοσιακούς κλάδους οικοτεχνίας, υφαντουργίας, προϊόντων σηροτροφίας, τοπικής διατροφικής αλυσίδας κα)», αναφέρεται στην επιστολή προς την κ. Κατσέλη και προστίθεται ότι «η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Οι παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωμένο και συγχρόνως εξειδικευμένο χαρακτήρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τομέα, και ομάδας στόχου και εφαρμόζονται σε τοπική κλίμακα. Δικαιούχοι της δράσης είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με έδρα στο νομό Έβρου.

www.voria.gr