ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

δικαιώνονται οι συμβασιούχοι

Μερική δικαίωση επιτυγχάνουν οι συμβασιούχοι του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψή της την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε υπέρ της μονιμοποίησης συμβασιούχων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν εργασιακή σχέση πριν το 2001.
Το ανώτατο δικαστήριο με ψήφους 26 υπέρ και 19 κατά έκρινε ότι μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μόνον για την περίοδο πριν το
2001, οπότε έγινε Συνταγματική αναθεώρηση και το Σύνταγμα με διάταξή του απαγόρευσε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Για τους μετά το 2001 το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε.
Η στάση των συμβασιούχων
Η θετική κατά πλειοψηφία απόφαση του Αρείου Πάγου για τέσσερις εργαζόμενες στον ΟΠΑΠ προκάλεσε χαρά στους εκατοντάδες συμβασιούχους που βρίσκονταν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τις καθαρίστριες με το σκεπτικό ότι εργάζονταν στον Οργανισμό πριν το 2001, οπότε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπήκε φραγμός στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο από τους συμβασιούχους θεωρείται απόφαση σταθμός όπως λεει ο Βασίλης Κουλτσούνης συμβασιούχος του δήμου Αθηναίων.
Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες χαιρετίζουν την απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν παραλείπουν όμως, δια στόματος του προέδρου τους Κωνσταντίνου Παπαντώνη να θυμίσουν ότι οι ίδιοι έχουν θετική απόφαση και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
"Η απόφαση αυτή θα πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι τελείως ανυπεράσπιστοι" σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο Νίκος Ζαχαράκης.
"Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει την δικαίωση των 4 συμβασιούχων και ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος διατηρώντας ωστόσο και κάποιες επιφυλάξεις για την έκβαση των εκατοντάδων δικαστηρίων που εκκρεμούν και αφορούν συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί μετά το 2001.
Μαρία Σπυριδωνάκου http://www.skai.gr/news/greece/article/167223/meriki-dikaiosi-sumvasiouhon-apo-areio-pago-/