ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ερώτηση κκε

Οι μικρομεσαίοι αγρότες- κτηνοτρόφοι-ψαράδες βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χθες. Οι
μικρομεσαίοι αγρότες- κτηνοτρόφοι-ψαράδες βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χθες. 
Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών εκφράζονται και στη μείωση των προνοιακών επιδομάτων- αγροτικών συντάξεων. Ο βασικός νόμος 2458/1997 για την κύρια ασφάλιση των αγροτών καταργεί σταδιακά την προνοιακή σύνταξη σε 25 χρόνια με ρυθμό 4% το χρόνο. Ξεκίνησε από το 2002 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με πλήρη κατάργηση. Ήδη σήμερα η προνοιακή σύνταξη είναι κάτω από τα 200 ευρώ και η ανταποδοτική, για 15 χρόνια ασφάλισης, 115 ευρώ. Δηλαδή, δεν παίρνουν ούτε αυτή την κατώτατη - βασική των 350 €/μήνα, που θεσπίστηκε για τα άλλα ταμεία με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, που και αυτός ο νόμος είναι κατά των εργαζομένων, ωστόσο εξαιρεί τον ΟΓΑ. Δείχνει την μεγαλύτερη βαρβαρότητα της κυβέρνησης ενάντια στην φτωχομεσαία αγροτιά. 
Οι κυβερνήσεις για να συγκαλύψουν το μέγεθος της αντιαγροτικής αντιλαϊκής πολιτικής που οδηγεί τους αγρότες σε συντάξεις ψίχουλα, πείνας προκλητικά αύξησαν τα χρόνια ασφάλισης των αγροτών στα 43 από τα 35, δηλαδή δουλειά μέχρι τον τάφο. 
Έχουν θεσμοθετήσει και αυξάνουν συνεχώς την εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών και των συνταξιούχων. Φέτος είχαμε αύξηση 67%. Επιβάλλουν τα χαράτσια των εισιτηρίων στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, συνδέεται άμεσα η θεώρηση των βιβλιαρίων με την καταβολή εισφορών όταν πάνω από το 35% των φτωχών αγροτών είναι ανασφάλιστοι. 
Το ΚΚΕ παλεύει για συντάξεις αξιοπρέπειας για τους αγρότες, στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει: 
· Για να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών 
· Για να έχουν οι αγρότες ανθρώπινες συντάξεις για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 

Ο βουλευτής 
Νίκος Μωραΐτης