ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ο φράχτης αποθαρρύνει τους μετανάστες... πριν καν κατασκευαστεί

Μειωμένη η ροή στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετατοπίζεται το βάρος στο ποτάμι.
Η “ΜτΚ” στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ - Αποστολή
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Αβραμίδης


Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Νέας Βύσσας, το ακροτελεύτιο σημείο της Ελλάδας στον Εβρο, δεν θύμιζε σε τίποτε τα πρωινά του περασμένου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, τότε που συγκεντρώνονταν εκατοντάδες μετανάστες, φτάνοντας τα πρωτοφανή νούμερα της διέλευσης 6.000 ανθρώπων σε έναν μήνα. “Τώρα άντε να βρεις έναν - δυο, ή τους μαζεύουν από το σύνορο ή περνούν από το ποτάμι”, επιβεβαιώνουν στη “ΜτΚ” οι πρωινοί θαμώνες του καφενείου του κυρ Αποστόλη, που όλοι αποκαλούν “σερίφη”.
Είναι η είδηση της κατασκευής του φράχτη κατά μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, είναι η κινητοποίηση των τούρκων συνοριακών, οι οποίοι ύστερα από τις υποδείξεις της Frontex ακινητοποιούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας καραβάνια μεταναστών; Πάντως βέβαιο είναι πως οι κάτοικοι σε Καστανιές και Νέα Βύσσα έχουν πάψει ν’ ανησυχούν όπως συνέβαινε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου. “Είδατε ότι έφυγαν, αν θέλουν μπορούν να τους διώξουν, το ζήτημα είναι εάν θέλουν”, παρατηρούν και συγκεντρώνονται στους παλιούς καθημερινούς ρυθμούς της ζωής τους, που διακόπτονται μόνον με τις επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων.
Η πρόσβαση στη γραμμή των συνόρων δεν είναι πλέον τόσο εύκολη όσο πριν λίγους μήνες. Διαδοχικά μπλόκα με ελέγχους από τον στρατό, διαρκείς διελεύσεις των αυτοκινήτων της Frontex, τα μέλη της οποίας κοιτούν περίεργα ακόμη και τους επιβάτες των τρακτέρ των αγροτών του Εβρου. Σε απόσταση 50 έως 100 μέτρων από τους δύο παράλληλους χωματόδρομους που ορίζουν τα χερσαία σύνορα από τη Νέα Βύσσα ως τις Καστανιές, έχει πρωτοφανή... κίνηση. Από την “Πράσινη Πόρτα”, όπως ονομάζεται το σημείο απ’ όπου ο ποταμός Εβρος παύει να αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας, μέχρι τις Καστανιές, όπου πάλι τα σύνορα οριοθετούνται από το ποτάμι. Οι ομάδες των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν έχουν ελαχιστοποιηθεί και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς των συλληφθέντων από την αστυνομία: 6.030 τον Σεπτέμβριο, 1.578 τον Δεκέμβριο και απ’ αυτούς μεγάλος πλέον αριθμός εντοπίστηκε στα ποτάμια σύνορα.
Είναι αλήθεια και επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία των διωκτικών αρχών, πως οι λαθροδιακινητές έχουν μετατοπιστεί στα ποτάμια σύνορα και ήδη παρατηρείται αύξηση στους αριθμούς των μεταναστευτικών ροών που καταγράφει η αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης στο νότιο Εβρο. “Το ζήτημα είναι να ανακόψουμε τη ‘λεωφόρο’, που είναι τα χερσαία σύνορα”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Γιώργος Σαλαμάγκας, από τους ένθερμους υποστηρικτές της εγκατάστασης του φράχτη.
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν πως η μετατόπιση των ροών στα ποτάμια σύνορα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους μετανάστες, καθώς ρισκάρουν τις ζωές τους. Ήδη άλλωστε από τις αρχές του χρόνου καταγράφηκαν έξι θάνατοι από υποθερμία, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε να περιθάλψουν ακόμη 15 αλλοδαπούς με κρυοπαγήματα, εκ των οποίων τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκαν σοβαρές, και ένας μετανάστης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Από την άλλη, οι αστυνομικές αρχές των συνόρων πιστεύουν πως με τη μετατόπιση αυτή, λόγω της αναμενόμενης εγκατάστασης του φράχτη, θα μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μεταναστών που θα επιχειρήσουν να περάσουν τα ποτάμια σύνορα, ενώ εκτιμούν πως με τον τρόπο αυτό θα συλλάβουν και όσους τούρκους λαθροδιακινητές δραστηριοποιούνται στο ποτάμι. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι το τέλος του έτους συνελήφθησαν 56 βαρκάρηδες διακινητές, εκ των 73 δουλεμπόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας.

“Δεν ωφελεί η λύση”
Ο 29χρονος Ουατζίπ είναι Αφγανός που εισήλθε από τα ποτάμια σύνορα του Εβρου πριν τρία χρόνια. Μένει πλέον νόμιμα στην Ελλάδα και γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των ομοεθνών του. “Δεν ωφελεί σε τίποτε να τοποθετηθεί ένας φράχτης. Οι μετανάστες θα κάνουν τα πάντα για να εισέλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να φτάσουν στη συνέχεια σε χώρες της Ευρώπης”, τόνισε μιλώντας στη “ΜτΚ”. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τον φράχτη που έχει στηθεί στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό. “Εκεί σταμάτησαν να περνούν οι μετανάστες;” ρώτησε ρητορικά.
Ο νεαρός τονίζει πως το ταξίδι της προσφυγιάς για τους πατριώτες του δεν έχει δυσκολίες μόνον στο πέρασμα του Εβρου. Πολλοί άλλωστε περπατούν ώρες ολόκληρες για να περάσουν στην Τουρκία και να αναζητήσουν τη νέα “γη της επαγγελίας”, που γι’ αυτούς είναι η Ευρώπη.
Επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος πάντως εκφράζονται ήδη από αρκετές πλευρές στον Εβρο, την ώρα που οι ντόπιοι κάτοικοι της Βύσσας και των Καστανιών επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να επαναληφτεί η εικόνα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου με τους πρωτοφανείς αριθμούς αλλοδαπών να περνούν από τα χωριά τους. Δεν κρύβουν πάντως τη θέση τους πως παρά τις κρίσιμες φάσεις που πέρασαν κατά καιρούς Ελλάδα και Τουρκία, ποτέ δεν υπήρχε σκέψη να τοποθετηθεί φράχτης στα σύνορα. “Αυτό έγινε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης”, έλεγαν με νόημα. “Και είμαστε στο 2011”, συμπλήρωναν.
Είναι αλήθεια ότι η βουλγαρική πλευρά διατηρεί τον φράχτη της στα σύνορα με την Τουρκία, από το ύψος των συνόρων στην είσοδο του Καπετάν Αντρέεβο, μέχρι και βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα. Ο συγκεκριμένος φράχτης είχε εγκατασταθεί με τέτοιον τρόπο για να αποτρέπει την έξοδο των Βουλγάρων από τη χώρα, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών από την Τουρκία. Μάλιστα έχει μικρή τάση ρεύματος, τέτοια που να μην προκαλεί τραυματισμό σε όποιον το ακουμπάει, αλλά ειδοποιούνται αμέσως οι συνοριακές αρχές. Παρά τη λειτουργία του πάντως, στα μέσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 χιλιάδες ήταν οι αλλοδαποί που πέρασαν από το βουλγαρικό έδαφος και έφτασαν στη χώρα μας, κυρίως από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της περιοχής των Σερρών.


Ο λογαριασμός στη… Frontex

Ο σχεδιασμός της κατασκευής του φράχτη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί οικονομικά στον λογαριασμό του ευρωπαϊκού οργανισμού αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης Frontex, μεγάλη δύναμη της οποίας θα παραμείνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου στον βόρειο Εβρο, στο πλαίσιο της επιχείρησης RABIT 2010. Από τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι τεχνικοί της ΕΛ.ΑΣ. η κατασκευή του φράχτη δεν θα κοστίσει περισσότερα από 900.000 ευρώ.
Ηδη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα γίνει δεκτή η πρόταση των τοπικών αρχών που ζητούν απλό φράχτη ύψους τριών μέτρων με σιδερένιους πασσάλους που θα στηθούν σε τσιμεντένιες βάσεις. Στην πρόταση περιλαμβάνεται τοποθέτηση θερμικών καμερών που θα λειτουργούν ανά 500 μέτρα σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων του συρματοπλέγματος. Υπάρχει σκέψη ο φράχτης να συνδέεται με ρεύμα, αλλά να μην είναι ηλεκτροφόρος, και να ενεργοποιείται ειδικό σύστημα ειδοποίησης, σε περίπτωση που άνθρωπος τον ακουμπήσει. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή του ακριβώς δίπλα στον χωμάτινο δρόμο που είναι το τελευταίο σημείο του ελληνικού εδάφους στα χερσαία σύνορα, καθώς ο δρόμος δεν μπορεί να καταργηθεί, αφού είναι λειτουργικός τόσο για τον έλεγχο των συνόρων από αστυνομία και στρατό, όσο και για τους αγρότες.
Αφού έχει εξασφαλιστεί η θετική άποψη των υπουργείων εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, αλλά και των τουρκικών αρχών, πιστεύεται πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου. Ωστόσο νομικοί κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρούν πως θα βρουν μπροστά τους προσφυγές για τη μη κατασκευή του.


Σήκωσαν ψηλά τα χέρια

Στα μέσα Δεκεμβρίου δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα ο διευθυντής περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστράτηγος Νίκος Ρίζος και ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Δημήτρης Σαλαμάγκας συμμετείχαν σε σύσκεψη με τούρκους ομολόγους τους στην Αδριανούπολη. Στη συνάντηση επιχειρήθηκε για μία ακόμη φορά να πιεστεί η τουρκική αστυνομία και να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την ανακοπή των μεταναστευτικών ορών.
Παρ’ ότι μετά την εγκατάσταση της δύναμης Frontex στον βόρειο Εβρο η τουρκική αστυνομία έκανε βήματα στην κατεύθυνση αυτή, οι απαντήσεις που δόθηκαν στη σύσκεψη εκείνη δεν ήταν ενθαρρυντικές για τους έλληνες αστυνομικούς. Εγκυρες πηγές ανέφεραν πως το γεγονός ότι “σήκωσαν ψηλά τα χέρια” οι Τούρκοι, παραπέμποντας στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική το θέμα και στις εντολές που λαμβάνουν από την Κωνσταντινούπολη, ήταν το γεγονός που άναψε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση της ιδέας κατασκευής συρματοπλέγματος στην περιοχή.


Στοιβαγμένοι στα κρατητήρια

Παρά την αισθητή μείωση του αριθμού των μεταναστών που περνούν σε καθημερινή βάση από τα σύνορα του Εβρου, οι συνθήκες τόσο στα κέντρα κράτησης - υποδοχής όσο και στα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης χαρακτηρίζονται άθλιες.
Τιτάνιες προσπάθειες για την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών, ειδικά στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο νότιο Εβρο, κάνει το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο πάλι στην περιοχή. “Οι συνθήκες μέσα στα κέντρα αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, εάν είναι να γίνει κάτι ας γίνει πρώτα γι’ αυτό”, υποστηρίζει στη “ΜτΚ” η επικεφαλής του κλιμακίου κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Περτσινίδου.
Χαρακτηρίζει “αποθήκες ανθρώπων” τους χώρους κράτησης των αλλοδαπών και ζητεί να δοθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, που άλλωστε έχει επισημανθεί απ’ όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις. “Οποιες κατασκευές και αν υπάρχουν όταν σε έναν χώρο μπαίνει κάποιος μαζί με άλλους 100, αποτελεί πρόβλημα”, υπογράμμισε η κυρία Περτσινίδου. Από τις επαφές που η ίδια έχει καθημερινά με μετανάστες γνωρίζει καλά πως ακόμη και η τοποθέτηση ενός φράχτη δεν πρόκειται να περιορίσει την πορεία τους. “Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι περιοριστικά, να ληφθούν μέτρα για την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Είναι επείγον”, υπογραμμίζει πιστεύοντας πως “το ταξίδι των μεταναστών δεν πρόκειται να σταματήσει σε κανέναν φράχτη, απλώς θα γίνει πιο δύσκολο”.
Η κυρία Περτσινίδου καθησυχάζει επίσης τους τοπικούς πληθυσμούς, αναφέροντας πως δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά περιστατικά με μεταδιδόμενα νοσήματα στους μετανάστες. “Τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει δεν προκαλούν φόβο για τη δημόσια υγεία”.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ελλάδα είναι η δυσκολότερη είσοδος της ευρώπης. Η ελλάδα είναι ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
Ο «δημοσιογράφος» ρωτάει αν ο φράκτης μπορεί να σταματήσει τους λαθρομετανάστες αλλά δεν ρωτάει πόσοι κατάφεραν να φτάσουν στην ευρώπη μέσο ελλάδας.

Οι τούρκοι και οι ευρωπαίοι σπέρνουν παντού το ψέμα ότι η ελλάδα είναι είσοδος στην ευρώπη.
Οι διαδρομές Τουρκία-Ουκρανία-Ουγγαρία-Αυστρία και Μαρόκο-Ισπανία είναι οι καλύτερες είσοδοι στην ευρώπη.