ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

αναφορά Τσιαούση

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον  Υπουργό  Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την εφαρμογή της απόφασης 59846/Β. 2461  για την ρύθμιση οφειλών πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιστροφή της μη νόμιμης παρακράτησης της τοκοχρεολυτικής δόσης από την ATEbank.
    Στην
αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Τις τελευταίες ημέρες του 2010 οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι τόσο του Νομού Έβρου όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας διαπίστωσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (στην ATEbank) ότι είχε πραγματοποιηθεί παρακράτηση, από την ATEbank, από το ποσό της  εξισωτικής τους αποζημίωση της δόσης που προβλεπόταν τέλος του χρόνου για άτοκο δάνειο του 2007. Δυστυχώς, όταν το 50% της εξισωτικής αποζημίωσης ξεκίνησε να καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους, όσοι είχαν διάφορα δάνεια, είτε ήταν το επίμαχο άτοκο είτε ήταν άλλα είδαν να παρακρατείτε σε μερικές περιπτώσεις και πάνω από το 50% των χρημάτων που περίμεναν να λάβουν.
Η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αφορούσε άτοκα δάνεια προς αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων με το ποσό δανειοδότησης για κάθε ζώο να διαμορφώνεται ως εξής:
·        10 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο ηλικίας άνω του ενός έτους
·        300 ευρώ για αγελάδα γαλακτοπαραγωγής
·        150 ευρώ για βοοειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών
·        400 ευρώ για τις χοιρομητέρες και 100 ευρώ ανά ζώο εκτατικής
·        εκτροφής (υπαίθριας-βιολογικής)
·        2 ευρώ για κάθε κότα αναπαραγωγής και αυγοπαραγωγής
·        20 λεπτά για τα πουλερικά πάχυνσης.
Η διάρκεια των δανείων ήταν πενταετής και οι τόκοι τους καλύπτονταν από το ελληνικό Δημόσιο. Αρχικά, η πρώτη ετήσια δόση του δανείου έπρεπε να καταβληθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2008, αλλά, έπειτα από παρατάσεις, η καταβολή ορίστηκε για το τέλος Δεκεμβρίου του 2010.
Η νέα υπουργική απόφαση αριθμ.59846/Β.2461 (ΦΕΚ 2015 27/12/2010) προβλέπει νέα ρύθμιση με παράταση αποπληρωμής των δόσεων μέχρι το 2016 και με επιδότηση των τόκων κατά 50% από το Δημόσιο. Αντίθετα όμως το δίκτυο της ATEbank αγνόησε τις υπουργικές αποφάσεις και προέβη σε παρακράτηση της τοκοχρεολυτικής δόσης τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη 2010, η οποία μάλιστα εμφανίζεται αυξημένη, καθώς στο αρχικό ποσό έχει προστεθεί και μέρος της ρύθμισης που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2008 και η οποία διαχώριζε ανάλογα τις δόσεις του 2008 και 2009 στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2013».
Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τους κυρίους Υπουργούς,  για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να  εφαρμοστεί η  απόφαση 59846/Β.2461 για την ρύθμιση οφειλών πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να επιστραφεί η μη νόμιμη παρακράτηση της τοκοχρεολυτικής δόσης από την ATEbank στους λογαριασμούς των παραγωγών, ποσά τα οποία θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν σε μια δυσμενή οικονομική περίοδο, όπου έχει διαπιστωθεί και επίσημα αύξηση της τάξης του 120%  στις τιμές των ζωοτροφών, κατάσταση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους του Νομού Έβρου.