ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ερώτηση Δερμεντζόπουλου

ΠΡΟΣ Ø      Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ø      Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο.
Την Υπουργό
Ø      Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

ΘΕΜΑ: «Επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες τιμές των καυσίμων».

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή της αμόλυβδης καταρρίπτει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, ενώ παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν πλέον να δούμε τη μέση τιμή να σκαρφαλώνει ακόμη και στα 1,80 ευρώ το λίτρο.
        Όμως, τα δύο ευρώ είναι πλέον πραγματικότητα για την αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων. Σε συνολικά 29 από τους 51 νομούς της χώρας, η μέγιστη τιμή αντλίας έχει ξεπεράσει τα 1,90 ευρώ, ενώ η μέγιστη μέση τιμή έφτασε τα 1,882 ευρώ.
        Το απαγορευτικό ύψος της τιμής της αμόλυβδης έχει μειώσει κάθετα την κίνηση στις εθνικές οδούς και τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις στην περιφέρεια. Για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η βενζίνη έχει γίνει κάτι παραπάνω από είδος πρώτης ανάγκης καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται, θέλοντας και μη, να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους προς και από την εργασία τους.
        Στις δε ακριτικές περιοχές, όπως στο νομό Έβρου, που συνορεύουν με χώρες στις οποίες η τιμή των καυσίμων είναι αισθητά χαμηλότερη, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οι κάτοικοι να επιλέγουν τα πρατήρια των ξένων γειτονικών χωρών για να προμηθεύονται τη βενζίνη τους. Με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Όπως ο αφανισμός των πρατηριούχων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους σε υπερβολικά υψηλά ποσοστά. Καθώς επίσης και οι παράπλευρες επιπτώσεις στην υπόλοιπη αγορά, που χάνει αγοραστικό κοινό όταν αυτό κατευθύνεται εκτός Ελλάδας και για άλλες αγορές, μαζί με την προμήθεια των καυσίμων. Τελικό αποτέλεσμα είναι η πολλαπλή απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου.
        Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι υψηλότερη κατά ποσοστό 46%. Η αύξηση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, οφείλεται στις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ το 2010. Τόσο το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης όσο και παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές διυλιστηρίου αυξήθηκαν περίπου κατά 9 λεπτά, ενώ η αύξηση στη λιανική ήταν 10 λεπτά.
        Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τα οποία αναφέρονται στο Δεκέμβριο, πάνω από το 62% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης είναι φόροι και δασμοί, το μερίδιο του διυλιστηρίου ανέρχεται σε ποσοστό 31,7%, ενώ το χονδρικό και λιανικό κέρδος αθροιστικά φτάνουν σε ποσοστό 5,8%.  
Αν για παράδειγμα έχουμε τιμή αντλίας 1,557 Ευρώ η κατανομή έχει ως εξής: 0,493 Ευρώ τιμή διυλιστηρίου, 0,973 Ευρώ οι φόροι και δασμοί και μόλις 0,091 Ευρώ μένει στην Εταιρεία & Πρατηριούχους.
Με απλά λόγια ακόμα και αν μηδενίζονταν τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων και των εταιριών, η μέση τιμή της αμόλυβδης δε θα έπεφτε κάτω από το ενάμισι ευρώ.
        Τα καύσιμα αποτελούν σήμερα τον κυριότερο τροφοδότη του πληθωρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο η συνολική επιβάρυνση επί του πληθωρισμού (κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης) έφτασε τις 2,34 ποσοστιαίες μονάδες.
        Η Ελλάδα, από τις αρχές του 2011, κατέκτησε τη θέση της ακριβότερης χώρας της Ε.Ε. των 27 στην αμόλυβδη βενζίνη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον τελευταίο χρόνο η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 48% και η θέση της χώρας μας από την 21η που ήταν στις αρχές Ιανουαρίου 2010, εκτοξεύθηκε στην 1η, ξεπερνώντας τις πολύ πλουσιότερες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.
        Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι πολίτες μαστίζονται από τη βαθιά οικονομική δυσπραγία που επικρατεί.

Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
  1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.
  2. Πως θα αντιμετωπίσουν τα προαναφερθέντα φαινόμενα και επιπτώσεις (μείωση κύκλου εργασιών και μαζικά «λουκέτα») στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Έβρου