ανακατεύθυνση

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ερώτηση Δερμεντζόπουλου

ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
ΘΕΜΑ: «Διακοπή λειτουργίας Ταπητουργείων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α)».
Στους εποπτευόμενους φορείς του
Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντάσσεται και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α) με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ., με μία από τις δραστηριότητες του τη λειτουργία Σχολών Ταπητουργίας στην Ελληνική περιφέρεια. Πρόκειται για τα ταπητουργεία του πρώην Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, που λειτουργούν επί δεκαετίες παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στις απασχολούμενες γυναίκες σ’ αυτά (επιμόρφωση, διατήρηση της παράδοσης, περιστασιακή εργασία κ.α).
Τα ταπητουργεία έχουν την απαιτούμενη υποδομή (αργαλειούς, μηχανές κλπ) για την παραγωγή ταπήτων.
Ο αριθμός των γυναικών δεν είναι σταθερός, αλλά μεταβάλλεται γιατί οι απασχολούμενες, εργάζονται παράλληλα με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και τις αγροτικές ασχολίες τους, με ελεύθερο ωράριο και με αμοιβή ανάλογη της ημερήσιας παραγωγής κόμβων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή είναι ιδιαίτερα εξευτελιστική – περίπου 200 Ευρώ τον μήνα. Το όφελος όμως έγκειται στην επικόλληση ενσήμων (αριθμού ανάλογου της παρεχόμενης εργασίας) για τη συνταξιοδότηση και την ιατρική περίθαλψη.
Με αυτό το πενιχρό συμπλήρωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, παράγεται ένα προϊόν άριστης ποιότητας και μοναδικής αξίας το οποίο διατίθεται από τα πρατήρια Οικοτεχνίας του Υπουργείου.
Τα ταπητουργεία σε όλη τη χώρα και κύρια στις ακριτικές περιοχές, όπως αυτά της Νέας Βύσσας, της Στέρνας στον Νομό Έβρου και όλα τα άλλα, αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο αποδεικνύονται και ένας βασικός παράγοντας βελτίωσης βιοτικού επιπέδου.
Με απόφαση της 11ης Ιανουαρίου 2011 ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέβη στην αναστολή της λειτουργίας των ταπητουργείων. Ακόμη προτείνει τη μεταβίβαση του εξοπλισμού στους κατά τόπους Δήμους (εφόσον ενδιαφερθούν!) και την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος στις απασχολούμενες γυναίκες.
Ουσιαστικό αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η οριστική παύση λειτουργίας γιατί αντικειμενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει Δημοτική Αρχή που μπορεί να επιφορτιστεί το σύνθετο έργο που επιτελείται.
Σήμερα υπάρχουν σε πλήρη λειτουργία, οργάνωση και παρεμφερές αντικείμενο τα ταπητουργεία του ΕΟΜΜΕΧ, στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν και αυτά του Ε.Κ.Κ.Α. χωρίς κανένα κόστος.
Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη περιστολής δαπανών και ο οικονομικός εξορθολογισμός του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι όμως εξίσου απαραίτητη και η συνέχιση λειτουργίας των ταπητουργείων του Ε.Κ.Κ.Α. έστω και υπό άλλη εποπτεία.
Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Προτίθενται να συνεχίσουν τη λειτουργία των ταπητουργείων του Ε.Κ.Κ.Α εντάσσοντας τα στον ΕΟΜΜΕΧ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το παραγόμενο έργο και να διασφαλιστούν οι απασχολούμενες σε αυτά ;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Έβρου